Založ si blog

Pod otrhaným klobúkom často múdra hlava býva

To, že dokážeme uchopiť myšlienku a pretaviť ju v niečo veľkolepé, nás odlišuje od zvierat, od rastlín a ostatného poznaného sveta. Toto „uchopenie“ myšlienky je u každého z nás odlišné. Myslenie je u jedného prosté a jednoduché, u iného zasa komplikované. Múdrosťou však „nešermuje“ každý.

Predpokladám, že ste už postretli človeka, ktorý ústami „mlel“ ako keby mal zato zaplatené, avšak čo sa týka významu a hodnoty povedaného, dalo by sa to zhrnúť do jednej vety. Niektorí zasa často mlčia, no „udrú“ v momente, keď všetci ostatní nepoznajú odpoveď. Staré arabské príslovie nám hovorí, že s rastom múdrosti ubúdajú slová. Niekedy je teda naozaj menej viac. Svetoznámy spisovateľ Honoré de Balzac odkázal budúcim generáciám, že práve mlčanie tvorí deväť desatín múdrosti.

Poznám však ľudí, ktorí sa zdajú byť múdrymi, málokto im vie oponovať a i keď majú pravdu a v slovných bitkách víťazia, čosi mi na ich múdrosti nesedí. Sú to ľudia nadpriemerne inteligentní, s množstvom obsiahnutých vedomostí a všeobecným prehľadom. Avšak dokážu sa smiať na nevedomosti iných a pre ich ego je pohladením to, keď môžu tromfnúť slabších či nájsť chybu u múdreho. Vedieť presvedčivo narábať s pojmami, s rôznymi cudzími termínmi a logicky ich vkladať do viet, ešte neznamená odraz múdrosti. Ak v tom chýba ľudskosť, je to ako keby ste mali okúzľujúcu tvár, s dokonalými zubami, s božskými perami, s akurátnym nosom a s nádhernými očami, no táto tvár by sa nedokázala usmiať.

Múdrosť automaticky neznamená bezchybnosť. Ak ste nevyrastali ako Maugli – v objatí džungle a divých zvierat, tak ste pravdepodobne xy-krát počuli, že mýliť sa je ľudské. Aj múdry človek má právo na to, aby sa „sekol“. Múdry sa mýli denne sedemkrát, hovoria nám Taliani cez svoje príslovia.

Ospravedlnením pre zlyhanie múdrosti je láska. Pri tomto najkrajšom jave v medziľudských vzťahoch je zrejmé, že láska a múdrosť sa často vylučujú. Je nemožné ľúbiť a byť múdry, „zamudroval“ v 16. storočí Francis Bacon.

Spomínam si na úvodné filozofické hodiny z vysokej školy. Už tam som sa naučil, že mnoho záleží od pýtania sa a hľadania odpovedí. Múdrosť podľa filozofa Pierra Abélarda možno dosiahnuť hlavne sústavným a častým kladením otázok. Možno ste si všimli, že nejeden človek z vášho okolia sa veľmi rád pýta na čokoľvek, čím dosahuje znalosť z mnohých oblastí. Nemusí byť pritom nadpriemerne inteligentný. Práve nevzdelaní prostí ľudia z osád ležiacich Pánu Bohu za chrbtom sú nám v jednoduchosti myslenia často vzormi.

Milí čitatelia, verím, že sa nesnažíte byť chytrými za každú cenu, verím, že slová vážite a keď je správny čas, nebojíte sa ich vysloviť. Ako odkaz pre vás nechávam záverečné slovo na amerického teológa Reinholda Niebuhra: „Bože, daj mi pokojnú myseľ, aby som prijal veci, ktoré zmeniť nemôžem. Daj mi silu, aby som zmenil veci, ktoré zmeniť môžem. A daj mi múdrosť, aby som rozlíšil jedno od druhého.“

Dozmúdrenia. :)

.

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415006x
Priemerná čítanosť článkov: 3430x

Autor blogu

Kategórie