Založ si blog

Vychýlený mimo samého seba

Občas mám problém pozrieť sa samému sebe do očí. Nemyslím pod tým to, že by som niekoho „zamordoval“ alebo spáchal čosi podobne beštiálne. V každodennom bytí totiž rád pozorujem svoje okolie, ľudí, božskú prírodu, no a určite aj seba. Práve v sebapozorovaní idem často do najmenších detailov. V týchto momentoch občas dochádza k blokáde pohľadu do vlastných očí. Nazývam to vychýlenie zo seba samého.

Každý, kto na sebe aspoň minimálne pracuje, by mal byť otvorený zmenám. Zmena je cestou k lepšiemu, ale aj k horšiemu, to ste si už zrejme všimli. „Život znamená neustály tok, vznikanie a rast, pohyb a vývoj. Prežívame to v zážitku času, ktorý znamená ustavičnú premenu.“ (Emerich Coreth)

Často sa zo seba vychyľujem vtedy, keď povolím opraty, za ktoré vediem koňa môjho života. Viem, že tu a tam mám svoje „biele miesta“, na ktorých by som mal zapracovať, toto a ono sú moje povinnosti, hento moje sny a ciele, avšak občasne prevládne obdobie, v ktorom sa vpred neposuniem ani v jednom z týchto bodov. Všetko leží pod mrazivou pokrývkou ľadu, nepohnuté. Možno sa aj hýbem, ale je to spätný chod. Vtedy sa strácam samému sebe. Vtedy mi pohľad do vlastných očí prezrádza, že čosi nie je v poriadku. Presne vtedy som vychýlený.

Raban vo svojej knihe Duchovný zmysel človeka dnes podotýka, že človek súčasnosti akosi zabúda, čím vlastne je, že zmiatol samého seba. „Skĺzava do absurdity, do pocitu nespokojnosti, do prázdnoty.“ Vždy na začiatku stoja nejaké plány, osobné sny, predstavy o budúcnosti, okrem nich sú tu aj určité povinnosti a očakávania. Vychýlenie zo seba samého znamená, že idem mimo toho všetkého, poprípade mám pocit, že všetko to, čo by som chcel, ide mimo mňa. Spokojných stavov ubudne ako slnka cez zimu, vnútro pohltí nepokoj.

„Ako by mohol človek zapletený do tejto siete rutiny nezabúdať, že je človek, jedinečná osobnosť, že má len túto jedinú príležitosť žiť, s nádejou a sklamaním, so smútkom a bázňou, s túžbou po láske a s hrôzou pred ničotou a odlúčením?“ (Erich Fromm)

Pichľavou témou sú okrem iného vzťahy. Aj v nich sa dá badať vychýlenie. Už som sa ocitol v „láskyspojení“, kde navonok išlo všetko spokojne. Postupne sa ale vo mne začal ozývať múdry škriatok, ktorý mi čoraz silnejšie šepkal, že „tudy cesta nevede“. Začalo mi chýbať čosi konkrétne. Strácal som sa samému sebe.

Dlhodobé vychýlenie môže viesť k doživotnému krachu. To je prípad niektorých ľudí, ktorí sa ocitli na ulici. Ale aj mnohí navonok fungujúci sú „mimo samého seba“ už dlhé roky. Padli im sny a túžby, sklamali sa, zhoreli. Stali sa už len polenom, ktoré kamsi do neznáma unáša chladná rieka života.

Krátkodobé vychýlenia sú dobrým signálom k tomu, aby som sa prebral. Vtedy zalarmujem a hľadám samotu, v ktorej môžem uvažovať. Často to dokážem len kdesi v chráme, kde to božské ticho akoby malo v sebe antivírus, ktorý dnu neprepustí žiadne rušivé elementy. Tu si uvedomujem, že kto som, kam kráčam a kam som vlastne kráčať chcel.

V súčasnej dobe, ktorá po mnohých stránkach pripomína zvodnú nahú tanečnicu rozbaľujúcu svoje číslo pred bezbranným mladíkom, je umením ustrážiť si samého seba a nenechať sa vychýliť. Každopádne tieto stavy ocitnutia sa mimo seba samého môžu byť pre nás prínosom. Vždy sú totiž signalizátorom potrebnej zmeny.

Každý človek si svoje šťastie nesie vo svojich dlaniach. On rozhodne o ďalšom kroku, ktorý urobí. V každom z nás je dostatok skrytých síl na to, aby sme svoj život zmenili k lepšiemu. Držím Vám palce, milí čitatelia.

 

„Niekedy sa potrebujeme opäť stratiť, aby sme sa mohli nájsť v ešte krajšom svetle.“


Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415069x
Priemerná čítanosť článkov: 3430x

Autor blogu

Kategórie