Založ si blog

Zbieram podpisy. PS: do srdca.

Keď je človek dieťaťom, vníma niektoré veci v obrovských rozmeroch. Drobný hmyz nesie význam nebezpečnej príšery, rozprávky ožívajú, slovo má silu čarovného prútika a prvé lásky zostanú nezabudnuteľné. Čo-to z videnia malých očí s veľkým srdcom sa presúva aj do nasledujúcich období. Postupne sa detské fantazijné nafukovanie u väčšiny ľudí vytratí.

Spomínam si na časy, keď sme sa okrem iného bláznili aj za podpismi slávnych osobností. Vôbec to nemusela byť významná osoba. Postačilo, aby bola slávna. Dokonca som mal okrem zošítka s podpismi tých slávnych aj zošit, do ktorého som si zbieral podpisy ľudí z môjho okolia. Kdesi ich mám odložené. Dnes podpisy ľudí zbieram inak.

Úvodné dni júna som strávil v Prešove. Zúčastnil som sa medzinárodného projektu „To-Gather“ spolu s tristovkou príjemných ľudí z celej Európy. Na dvojizbe sme sa stretli štvorica mladých mužov, pričom trocha sme sa už poznali. Štvorica, ktorá sa dokázala okamžite zladiť aj naladiť. Či už si to uvedomujete alebo nie, ale spolunažívanie, čo i len na pár dní, prináša ovplyvňovanie. Ak sú ľudia otvorení a nenosia v sebe žiadnu barikádu, presakuje im dovnútra aj niečo z iných ľudí. Pohľad, názor, fráza či rôzne sklony – spomienky, sny, túžby alebo rozhodnutia. To všetko vypláva na povrch viac či menej z každého. Aj nočné chrápanie.

Keď sme sa na tretí deň balili a lúčili, boli sme si o čosi bližší ako v prvý deň, keď sme do Prešova dorazili a ubytovali sa. Medzičasom sa samozrejme udialo viacero všedných i menej všedných javov, cez ktoré sa človek pootvorí. Tu kdesi som si uvedomil, že takto si človek zbiera podpisy. Zbiera si ich do svojho vnútra. Každý z nás zanecháva v tom druhom, s ktorým prichádza do styku, určitý podpis. Silný a hlboký či po čase vyprchajúci, farebný alebo čiernobiely, úsmevný či vážny. A tieto podpisy nám neskôr danú osobu pripomínajú.

Zbieram ich, nechávam sa podpisovať a zároveň sa podpisujem, hľadám, nachádzam, strácam… Niektoré si nechávam po čase obtiahnuť, iné sa snažím vygumovať. Podpisy od určitých ľudí si v sebe zarámujem, lebo sú od významnej osoby. Významnej pre mňa. A vôbec to nie sú ľudia slávni ako tí z detských čias. Tak si uvedomujem, že aj v tomto spočíva krása života – nachádzať ľudí, s ktorými je nám príjemne, ktorí nás možno posunú vpred.  Poprípade takých, s ktorými nám srdce vzlieta.

 

„Človeka stretnúť, ktorého srdce v tebe bije. Ak toto stratíš, na púšť sa zmenia ulice zaľudnené.

Každý deň stretnúť človeka. Človeka stretnúť každodenne.“ (Ján Kostra)

 

(foto: Michaela Marcineková)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413988x
Priemerná čítanosť článkov: 3421x

Autor blogu

Kategórie