Založ si blog

Ako často sa ti rozsvieti v hlave?

Prach. Starosti, všedné radosti či každodenné zvyky. Mnohé drobnosti, z ktorých sa skladajú naše dni, symbolizujú neviditeľný prach. Ten nám nenápadne sadá na myšlienky. Hromadí sa. Je to podobné ako s notebookom – ak sa v jeho útrobách nazbiera veľa prachu, môže to spôsobiť skrat. Napokon systém padne. A mozog, to je jeden z najúchvatnejších systémov. Avšak aj ten treba občas preprášiť.

Vedeli ste, že v sivej hmote, ktorou je obdarený každý človek, poletuje vyše 100 biliónov neurónov? A predstavte si, že rýchlosť, akou prebehne informácia medzi nimi, je vyše 400 km/h. Takto mozog bežne vyprodukuje aj 20 wattov, čo postačí na rozsvietenie žiarovky. Síce táto sivá hmota tvorí len dve percentá váhy telesnej schránky, k spotrebe si vyžiada 20% energie celého tela. Asi preto používame to známe „blik“, keď sa nám v hlave „rozsvieti“.

Veru, inteligencia nie je zárukou bystrej hlavy. Nemusíte mať vysokovýkonný mozog, ak chcete podať kvalitný výkon. K správnemu mysleniu postačí, keď to v hlave pravidelne prefúknete a mozog prebalíte do čistého. V opačnom prípade konáte ako rodič, ktorý nechá svoje dieťa „pokakané“. Existuje niekoľko činností, ktoré podporujú správny chod mozgu. Zvyšujú jeho výkon. Nositeľ takejto prebalenej „kotrbky“ si obvykle žije lepšie a neraz aj dlhšie.

Pohyb a stagnácia sa spolu nepriatelia. Ak chcete, aby sa vám to v hlave správne hýbalo, musíte sa rozhýbať aj vy. A to vo viacerých smeroch. Základom je pohyb tela. Každý deň dopriať telu aspoň polhodinovú prechádzku na čerstvom vzduchu. I keď občas nám každodennosť založí putá neslobody a nepustí nás von z kruhu, nikdy to netrvá večne. Občas ujdite. Trebárs aj do prírody.

Už pár rokov viem, že život bez televízie sa stáva kvalitnejší. Vôbec ju nepotrebujem. Áno, dobre sa pri nej relaxuje, ale ak sa vám stane každodenným kamarátom, mozog vám vďačný nebude. Na matičke zemeguli žije skoro sedem miliárd ľudských bytostí. Nehovorte mi, že ani s jedným by ste sa nenaladili na spoločnú vlnu. Mať kamaráta a tráviť s ním čas, nebyť sám – to je ako mať či nemať soľ pri varení. Kto hľadá, raz nájde.

Televíziu, internetové pokecovky či iné vymoženosti môžete teda nahradiť prechádzkou s priateľom. Obyčajné vyrozprávanie sa má vysoko pozitívny dopad na vaše vnútorné fungovanie. Dobrým kamarátom sú aj knihy, krížovky, spoločenské hry. Podobne vzdelávanie sa, učenie sa, poznávanie. Nedávno som si kúpil učebnice dejepisu, aby som si oživil poznatky z dejín. Momentálne ma to oslovilo viac ako pred pár rokmi počas obdobia vysedávania v školských laviciach. Výborné účinky má aj rôzne kultúrne dianie – divadlo, galérie, podujatia, omše atď. Tie navyše neraz zaklopú na myšlienky s otázkou na zamyslenie. Chodievate na diskotéky, do krčmy či na pokec pravidelne ako človek s črevnou chrípkou na záchod? No neviem, či vás to skutočne obohatí… Zo všetkého po troške určite padne vhod. Diskotéka, krčma, pokec – to vôbec nie sú zlé veci. Predstavte si však, že máte ľavú a pravú ruku, a tú druhú nebudete používať. Zmeravie a bude vašou polomŕtvou súčasťou.

Veľa robí aj zdravý životný štýl. Tu sa priznám, že som ho ešte nenašiel, nenadstavil. Pomaly sa však prebúdzam. Napríklad také ryby obsahujú veľa látok, ktoré mozgu napomôžu. Pravidelný pitný (nealkoholický) režim podobne.

No a nezabudnime na jednu z najpodstatnejších ingrediencií šťastného života. Nájsť každý deň aspoň jeden dôvod na radosť, úsmev. Ale nie ten falošný úsmev. Úprimný. Teraz, keď píšem tento článok(pia, 17. 6.), cestujem v autobuse. Obyčajná dvojhodinová cesta mi vie dať hneď niekoľko dôvodov minimálne na ten vnútorný úsmev. Pred pár minútami som videl motýľa, ako si vysedáva na liste. Krásne sfarbený. Bolo to ako vidieť samotného Boha. Čo vám budem rozprávať… Však otvorte oči a viďte aj vy.

Som si vedomý toho, že mnohé tieto rady môžu pre nejedného z nás vyznieť ako utópia. Všetko z nich je však reálne. Keď sa aspoň v niečom posnažíme – aspoň niektoré veci z toho budeme praktizovať, samotné vnútro nám odpovie, či mu je lepšie. Hlava bude vďačná.

„Ľudský mozog je orgánom sebauvedomenia.“ (Aldous Huxley)

„Neexistuje žiadny žijúci človek, ktorý by nebol schopný urobiť viac, než si myslí, že dokáže.“ (Henry Ford)

(foto: Miška Marcineková)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414875x
Priemerná čítanosť článkov: 3429x

Autor blogu

Kategórie