Založ si blog

Na ceste (za) krásou života

„Ak chcem posúdiť cestu, obrad, či báseň, dívam sa, aký z nich vzišiel človek.

Alebo počúvam, ako búši jeho srdce.“ (A. de Saint-EXUPÉRY)

Stará známa múdrosť hovorí, že cesta je podstatnejšia než cieľ. Nedávno som si túto pravdu uvedomil cez skúsenosť.

Bral som sa vlakom domov. Bol tmavý jesenný večer a okolitý svet aj moje vnútro pokojne čušali. Vo Zvolene som len tak-tak stihol prestup. Intuitívne som naskočil do jedného z vlakov a vošiel do druhého kupé. Sedeli tam dvaja mladí ľudia, chlapec a dievča. Hneď za mnou vstúpila ešte pani s veľkým kufrom a posádka bola kompletná. Vlaková súprava sa pohla. Všetci sme sa hneď navzájom opýtali na to isté – či sme dobre vo vlaku smerom na Lučenec (resp. do Košíc). To bol prvý výbuch smiechu. Napokon aj keby sme nesedeli správne, som presvedčený, že by to bola správna voľba. Niekedy aj neočakávaná zmena plánu je pre nás to najlepšie.

Všetko začal mladík, ktorý nás ponúkol drobnými údenými oštiepkami. Nikto nezaváhal. Takto sa vrecúško postupne vyprázdnilo, pričom sa tvár a srdce plnili úsmevom. Spýtal som sa, či tie lakoty nemá náhodou z Oravy. Chutili výborne a pripomínali mi domáce oravské. Vraj ich kúpil v Banskej Bystrici. Že tam bol prvý a zrejme aj posledný raz, podotkol. Vybral sa totiž z Košíc prekvapiť svoju lásku, ktorá v Bystrici študuje. Tá ho pre zmenu príjemne neprekvapila. Jemne ho poslala domov. Navyše s tým, že ich vzťah skončil. Možno to bol prvotný šok, keďže na dievčati mu záležalo, no z tohto chlapca žiarila dobrá nálada. Bol som zvedavý, že či slečna, ktorá s ním cestuje, nie je nová potenciálna priateľka a zárodok jeho úsmevu. Vyzerali ako zohratá dvojka. Nato sa obaja zasmiali. Vraj sa spoznali len pri nástupe do vlaku. Dievčina študuje na strednej umeleckej škole. Mladý budúci inžinier si od nej vyžiadal podpis. Veril, že ako umelkyňa to dotiahne ďaleko. Rozprávali sme sa teda o rozchode, o škole a budúcnosti, o mladých, o živote a iných radostiach. Sympatická pani, ktorá sa celý čas s nami zabávala, bola Slovenka vydatá za Taliana, cestujúca práve z Rakúska, inak žijúca v Nemecku, ktorá sa viezla v českom vlaku a prezerala si učebnicu ruštiny od chlapca, ktorý nás núkal oštiepkami (možno z Poľska). Keď sa cítite výborne, zabúdate na čas. To sa prihodilo aj nám. Náhle sme zistili, že už sme v cieli. Divili sme sa, ako bleskovo to uletelo.

Čakajúc na prestup, prechádzal som sa sem a tam a usmieval sa, akoby som práve stretol starých známych. Moje plány boli síce iné – čas vo vlaku som chcel využiť na pozretie si videodokumentu. Človek mieni, Pánboh mení. A podobne to býva celý život. Ak si vytýčime nejaký cieľ, najkrajšia na ňom býva cesta k nemu. Ľudia, zážitky, námaha, pády a vzlety, starosti aj radosti – všetko vytvára jednu veľkú mozaiku výsledného obrazu. Záverečný úsmev v cieľovej rovinke nám napokon odpovie, či sa to vyplatilo.

„Cesta je život.“ (Jack Kerouac)

…a niečo o kráse života aj v tejto piesni od Nohavicu (klikni TU)

(foto: Bohdan Mezei)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415080x
Priemerná čítanosť článkov: 3430x

Autor blogu

Kategórie