Založ si blog

Povedz mi, o čo sa zaujímaš, a ja ti poviem, kto si

„Každá hodina strateného času v minulosti je zárodkom nešťastia v budúcnosti.“ (Napoleon Bonaparte)
Ako zaobchádzaš s časom ty, milý čítajúci? Večer sa tešíš na ráno, lebo vieš, že nový deň ti ponúka mnoho možností? Alebo sa pravidelne uchyľuješ k zabíjaniu času, lebo nemáš „na robote“ nič lepšie? A tušíš, že vďaka tomu meníš seba aj svet?
Nedávno som v Detve čakal na autobus. Prestupoval som smerujúc cez Zvolen do „Banstrice“ (BB). Krajina sa zahĺbila do nočnej tmy, hodinky dali zbohom deviatej hodine. Dalo by sa počítať božské hviezdy nad hlavou. Navôkol autobusovej stanice sa potulovala fajta mladých ľudí. Modlitebnou knižkou či ružencom nevoňali. Ani si nečítali Starca a more či Malého princa. O Picassovi tiež neviedli dišputy a evidentne nešediveli ani z globálnych problémov ľudstva. Len si tam tak „stagnovali“. Vysedávali pripití, reči solili vulgarizmami. Nepochybujem o tom, že niektorí boli sfajčení. Nie že by som ich súdil (horkýže!)! Sám mám za vrece chýb a hriechov! Sám som pochybný. Len mi tak napadlo, že ak budem starým deduškom (ak budem), keď to takto pôjde, strach mi zabráni večer vyjsť von a koštovať to hviezdne nebo.
Im podobní mladí sú všade, v každom meste, v každej dedine. Väčšina z nich sa nepýta na zmysel svojho života, na svoju jedinečnosť, na niečo viac, čo by mohli urobiť. Netušia, čo všetko by vedeli zmeniť. Ak nepočítam vysedávanie na sociálnych sieťach, pri televízore či v krčme, väčšina z nich nemá záujmy. Vedia, čo znamená slovo letargia? Vieš to ty?
Načo záľuby? Správny záujem je ako ukazovateľ, šípka, keď blúdiš. Záujmy sú prepojené s hodnotami. Ak je mojou prioritou sociálna sieť, strávim dnes pri nej trebárs tri hodiny. Potom si môžem spočítať, čo mi to dalo. Ak je mojou prioritou čítanie kníh či prechádzka do prírody, investujem ten istý čas radšej do toho a tiež si napokon zhodnotím, čo mi to dalo. Niektorí mladí majú mylné predstavy o realite, nevidia smer. Nemá im ho kto ukázať. Nemajú záujem o záujmy. Takto sa ich stretáva viac v partii a končia pri alkohole či tráve, pri diskusiách o ničom, často končia pri tom, že ublížia sebe či svojmu okoliu.
Môj dobrý kamarát dlhý čas sníval o tom, že sa bude venovať fotografii. Napokon si kúpil lepší fotoaparát a naplno sa do toho zahryzol. Študuje rôzne publikácie, každodenne hľadá novinky na internete, experimentuje a posúva sa vo svojej záľube vpred. Teší tým seba aj svoje okolie. Záujmy navyše spájajú ľudí. Vždy ma poteší, keď s niekým môžem hovoriť o niečom, čo ma zaujíma. O umení, literatúre, láske, kultúre, Bohu, filozofii či tých každodenných maličkostiach, ktoré predstavujú čosi neskutočne jedinečné. O úsmeve. Najušľachtilejšie záujmy sú zrejme tie, cez ktoré sa obetujeme pre iných a prispejeme tak k dobru okolia. Presahujeme tým svoju sebeckosť, svoje zameranie sa na seba.
Záujmy dokážu dať životu nový šmrnc. Neraz ponúknu novú nádej, ponúknu zmysel života. Oživia naše dni, spoja nás s inými, obohatia naše poznanie, pomôžu nám spoznať samých seba. Je ich neúrekom. Stačí pátrať, hľadať a nachádzať. A tešiť sa zo života.
Aké máš záujmy ty, milý čítajúci?

„Ak už človek chodí napríklad do divadla len preto, že ho k tomu vedie zvyk, je to vždy lepšie, ako keby chodil do krčmy, vedený hlbokou potrebou.“ (V. Brožík)

(„Život je plný božských maličkostí“ – foto Juraj Kuboš)

(„Život je šťavnatý ako ovocie. Zahryzni sa!“ – foto Juraj Kuboš)

(„Si pánom svojho času, svojho života. Na čo ho premieňaš?“ – foto Juraj Kuboš)

(„Kto si a kam kráčaš? Boh čaká na Tvoje otázky aj odpovede.“ – foto Juraj Kuboš)

(„To božské je všade navôkol nás aj v nás samotných.“ – foto Juraj Kuboš)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Julija Navaľná

Vláda v Kyjeve robí chybu. Väčšina Rusov nechce vojnu, len Putin áno, Ukrajinci to chápu, vyhlásila Navaľná

18.04.2024 13:28

Odpovedala, či považuje za jeden zo svojich cieľov nájsť spoločnú reč s vedením Ukrajiny.

Jaroslav Haščák

GP podľa Haščákovho advokáta potvrdila, že špeciálna prokuratúra sa nezmohla na férové preskúmanie obvinenia pre Gorilu

18.04.2024 13:23

Advokát finančníka dúfa, že čakanie na skutočné a nielen formálne prejednanie sťažnosti voči obvineniam v kauze sa nestane "čakaním na Godota".

Nemecko Halle Súdy Höcke AfD Proces Začiatok

Vplyvný politik Alternatívy pre Nemecko Höcke stojí pred súdom, dôvodom je zakázané nacistické heslo

18.04.2024 13:12

"Nacista, nacista," skandoval na Höckeho dav niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí sa zhromaždili pred súdnou budovou.

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414739x
Priemerná čítanosť článkov: 3428x

Autor blogu

Kategórie