Založ si blog

Poviedka o padaní do kanálov

„Takže ty si sa vytrepal do kanála a to si bol triezvy?! Tomu sa povie výkon!“ poznamenal Ďula, ale oči nestrhol z obrazovky televízora. Každú chvíľu prepol na iný kanál a len málokedy ho niečo zaujalo na dlhší čas. V nemocničnej izbe ležal spolu s podobne zraneným mužom. Obaja mali viacnásobné zlomeniny nohy. Ďula ľavej, Gregor pravej.

„No áno, vytrepal. Chodil som nočnými uličkami, rozmýšľal o rozorvanej duši Van Gogha a pozeral sa na očarujúcu nočnú oblohu. Keby si videl tie hviezdy! Nenormálne!“ vysvetlil mu Gregor a prevrátil list životopisnej knihy o slávnom maliarovi.

„Z tých hviezd sa nenaješ a ani sa ich nikdy nedotkneš. Pozri na túto farmárku v telke! Tie ceciská! Takého niečoho sa môžeš dotknúť hocikedy. Keď si, samozrejme, šikovný. Alebo riadne prachatý. Pri pohľade na hviezdy orgazmus nedostaneš, kamoško! Mal by si si to uvedomiť!“ poúčal ho Ďula a opäť svoj zaujatý pohľad na televíznu obrazovku neprerušil ani len mrknutím oka na svojho spolubývajúceho.

„Prosím ťa! O tom život nie je! Nie len to, čo vieš chytiť a zmocniť sa toho, je to pravé orechové. A čo ty vieš, či pri pohľade na hviezdy nezažívam čosi podobné ako ty pri orgazme? Ale to ty nepochopíš. Máš zakrpatenú dušu. Stále hľadíš len na televízor a ani nevieš, ako pri tom osprostievaš. Vyprázdňuje sa ti duša a jediné, čo sa ti plní, je zrejme pohlavný úd,“ odvetil Gregor a v knihe si podčiarkol zaujímavú myšlienku.

Ďula ostal verný televíznej obrazovke a slová nemocničného spolubývajúceho momentálne zachytával len spolovice. Opäť v ktorejsi reality-show našiel hlúpučkú blondínku, ktorá ale mala čo ponúknuť telom. To Ďulovi postačilo. Túžil po tom, že už čoskoro po uzdravení kdesi v meste na diskotéke takú nabalí. Slovo duša patrilo na púštnu perifériu jeho slovnej zásoby.

„Prečo som na izbu nemohol dostať radšej takúto prkenicu?! Bol by som ochotný vypnúť bedňu a venovať sa jej. Tá by ma určite nezaťažovala debilnými rečami o duši! Musím sa spýtať doktora, či nemajú nejaké lepšie sestričky,“ bodku za vetou dal Ďula relaxačným požmolením genitálií.

„Ako vidím, môj pád do kanála bol síce bolestivý a budem sa z neho pár týždňov liečiť, no ty padáš do televíznych kanálov každodenne a možno sa z toho ani nikdy nevyliečiš. A mňa to bolí za teba. Pri najbližšej padajúcej hviezde si na teba, kamarát, pomyslím a zaželám ti takú blondínku, ktorá ti nabudí nielen telo, ale aj vnútro,“ pousmial sa na Ďulu Gregor, i keď vedel, že ten ho vôbec nevníma.

(zdroj obrázku: internet)

(obraz Vesmírny jazdec: Michal LumpArt Lunter)

(fotka nočnej B. Bystrice, kde tiež ľudia padajú do kanálov: Juraj Kuboš)

 

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414030x
Priemerná čítanosť článkov: 3422x

Autor blogu

Kategórie