Založ si blog

Stále tá istá pesnička

„Aha, obsraté gaťky! To musela byť divoká noc!“ spomalil chôdzu Tino a chtiac-nechtiac zbrzdila aj Majky.

„Fúj, to je nechutné! Ty si teda vieš vybrať, pri čom sa pristaviť!“ zahriakla ho Majky a už ho ťahala preč.

Kráčali práve povedľa potoka uprostred mesta blízko obrovského parku, kde tesne pod starým, kedysi krásne zeleným zábradlím na betónovom podklade odpočívali kedysi krásne modré nohavičky. Pod nimi na zemi ležala prázdna fľaša lacnej slivky.

„Zaujímalo by ma, aký príbeh majú tie gaťky. To bola asi divoká noc,“ podotkol Tino.

„Prestaň sa zaoberať takými kravinami! A nevolaj ich gaťky! Sú to nohavičky!“ naprávala ho Majky ako obvykle.

Nasledovala mĺkva chôdza. Tino sa ponoril do svojich myšlienok a predstáv. Najprv uvažoval, čo sa asi tak mohlo diať, že ten kus spodnej bielizne skončil ako handra po sezónnom upratovaní. Pohodený, opotrebovaný. Bez úcty. Ponorom do vôd fantázie sa mu však asociovalo aj niečo inšie. Minulosť jeho láskypolovičky. Minulosť, na ktorú myslel nerád.

„Stalo sa niečo? Si nejaký zamyslený,“ stisla mu ruku silnejšie.

„Ale nič…“ odvetil, no v jeho očiach sa zračila stratená zahľadenosť kamsi do neznáma.

„Tino! Už ťa poznám! Odpoveď Nič a k tomu pohľad mimo u teba znamenajú vždy niečo. Tak von s tým! Už minule sme sa dohodli, že ak sa nechceme často hádať, musíme viac komunikovať. Aj o hlúpostiach!“ pripomenula mu nedávnu dohodu, čím ho presvedčila.

„Dobre, poviem ti to. Nespravíme si ale malú prechádzku do parku?“

Ochotne prikývla. Nikam sa neponáhľali, preto mohli pokojne odbočiť do parku. Tino vedel, že Majky bude súhlasiť. Chodila tam rada. Vraj je to miesto, odkiaľ si nosí pokoj.

„A teraz, prosím ťa, spusti!“ vyzvala ho o chvíľu, keď si sadli na lavičku pri chodníku pod mohutným stromom.

„Vieš, tie gaťule…“ začal Tino povzdychom ako dieťa, ktoré čosi vyparatilo a mama chce od neho, držiac ho prísne za rameno, počuť dôvod.

„Sú to nohavičky!“ skočila mu reči Majky.

„Veď dobré, tak nohavičky! Uvažoval som nad nimi a postupne mi pripomenuli Miňa. Tvojho bývalého. Že s ním si vyvádzala rôzne divoké veci. Spontánne ste sa hocikde milovali, do všeličoho sa bezhlavo pustili. A ták… A možno po vás tiež niekedy zostali len tvoje nohavičky a dopitá fľaša. A že so mnou sa tak neopíjaš ani nediviačíš. Rozmýšľam, či nie som pre teba nudný. Či ti niečo také nechýba. Preto ten smútok,“ vysvetlil jej Tino a zapozeral sa na okoloidúceho muža s veselým psom, ktorý sa podobal na Majla z filmu Maska.

„Ach, Tino, Tino. Znova tá pesnička? Och… Presne o tomto teraz čítam. Eckhart Tolle. Poznáš ho?“

„Dobre vieš, že ma žiaden trol či filozofický chytrák nezaujíma…“ odvrkol jej.

„Tinko, všetko je to len minulosť. Minulosť, s ktorou nehneš. Privodíš si ju hlúpymi myšlienkami a potom to už ide. Vytváraš si sprosté scenáre a pochybnosti a dôvody na smútok. Ten Tolle píše presne o tomto, čo robíš. Uniká ti prítomný okamih, lebo sa obzeráš do minulosti. Pozri, to, čo bolo, bolo, nezmením to. Aj ja by som teraz mohla na obranu začať s tvojou bývalou. Stankou. Že sa napríklad necítim byť taká pekná a vyšportovaná. Alebo ako si si ma občas sekol s ňou a vyslovil namiesto môjho jej meno. Hm?“ pohladila ho po líci a jemne mu pootočila tvár k svojej, aby tak prerušila jeho večnú zapozeranosť kamsi do neznáma. Tino mlčal, uvažoval.

„Vieš, už s tým treba niečo robiť! Stále si vyčítame minulosť, stále jeden z nás príde s niečím dávnym, druhý sa tiež nedá, tak čosi vytiahne, a potom to končí hádkou. S minulosťou nepohneme. Iba ak sa z nej poučíme. Tak ťa prosím, aby si to nechal tak. Mám teraz teba, ty máš mňa a minulé vzťahy nechajme v minulosti. My sme teraz tu, v prítomnosti! Som šťastná s tebou! Iný ma nezaujíma! Chápeš?“ vzala mu do svojej dlane jeho dlaň a pevne stisla.

Tino nič nehovoril. Trocha sa mu zaleskli oči. Vedel, že Majky to myslí dobre. Dal jej za pravdu aj bez slov. Objal ju a pobozkal. Keď sa napokon zdvihli a odchádzali z parku von, všimli si partiu mladých, ktorí sa už štartovali na večernú diskotéku. Popíjali lacnú slivku. Dievčaťu s brčkavými vlasmi, ktoré fajčilo cigaretu a smialo sa hlasne ako ježibaba, sponad kratučkej sukne vytŕčali nohavičky. Tino a Majky sa na seba pozreli a začali sa smiať.

(foto: autor)

niečo pekné pre uši TU

voľné pokračovanie „vzťahovej“ poviedky TU a TU

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413634x
Priemerná čítanosť článkov: 3418x

Autor blogu

Kategórie