Založ si blog

O slobode (nie)

Kocúr ho fascinuje. Vždy sa ladne vyšvihne na podokennú dosku, usadí sa tam a hľadí kamsi do krajiny. Pôsobí tak rozjímavo, že chlapec premýšľa, či v ňom nedrieme ľudská duša. Hociktorí ľudia nemajú v očiach takú hĺbku, akú badať v pohľade tohto hrdzavca. Ešte pred rokom by mu ani nenapadlo zamýšľať sa nad zvieraťom. Pred rokom by mačkám nanajvýš pálil vzduchovkou do zadku, alebo by hádzal skaly do psov, poprípade on sám by sa menil na besné zviera.

„Vidieť tak tvojimi očami, mňaukáč! Z tvojho mlčania netuším, čo za svet tam leží. Celé dni vidím len oblohu. Len a len oblohu! Zamračenú, rozpršanú, potom zasa jasnú a modrastú, sem-tam ku mne nahliadne slnko, hviezdy. Leto, jeseň, zima… Viem, viem… Začínam si uvedomovať, že všetko má svoj význam. Aj to, že môžem vidieť aspoň tú trošku z krajiny. Že vôbec môžem vidieť!“ mladík prikyvuje hlavou sám sebe a zamyslený pozoruje nemého priateľa s hrdzavým odtieňom srsti, ktorý sedí vysoko na doske pod strešným oknom. Odtiaľ sa pozerá na svet. Tam chlapec nedočiahne.

Vráti sa k čítaniu. Pred rokom by knihy maximálne pálil pri nejakej ožieračke, alebo by z nich trhal stránky, balil do nich trávu a potom vychutnával odpal do iných sfér. S rehotom. V partii podobných. Pred rokom… Teraz dočítal ďalšiu. Za posledné mesiace, odkedy sa jeho svet zúžil na túto izbu, ich prelúskal niekoľko desiatok. Načerpal množstvo poznatkov, koľko azda nie ani za celých predchádzajúcich šestnásť rokov života. O ľuďoch, o prírode, zvieratách, umení, náboženstvách či múdrosti. Pohlo to s ním k uvedomeniu sa. Ani sa mu veriť nechce, že za jeden život, dokonca za jeden rok, môže človek podľahnúť takejto obrovskej zmene. Ale nielen vďaka čítaniu.

Pozrel na svoje zápästie a na um mu zišla sloboda. Koľko o nej za posledné mesiace preštudoval a premýšľal! Spomenul si, ako prvé týždne po násilnom privedení sedel v strede izby v kresle, ruky obopäté železnými obručami, s očami zaviazanými. Mohol len uvažovať – nad sebou, nad životom… Teraz je síce na dlhej reťazi, ale ruky ma voľné. „Sloboda, slobodienka… Aká si len úžasná vymoženosť človeka. Vôbec som si ťa nevšímal. Všetko som bral ako samozrejmosť. Pred rokom…“  Ceruzou zakrúžkoval zaujímavú pasáž z knihy a rozhodol sa ju prepísať do jedného zo svojich zošitov. Čosi podobné si nikdy neviedol. Dokonca ani tie školské zošity poväčšine v škole nemal.

„Zobuďte sa, prekliatci tejto zeme!“ písalo sa v útlej knihe známeho Rakúšana Simmela. „Kohúty predsa budia spáčov, nie? A väčšina ľudí nespí len v noci, ale po celý život.“ V týchto slovách sa našiel. „Starý mních zrejme chcel, aby som natrafil práve na tieto vety,“ povedal nahlas. Žiadnu knihu mu doposiaľ nepodhodil len tak, náhodne. Starec sa za posledný rok stal jediným človekom, s ktorým chlapec prichádzal do styku.

Roztvorené myšlienky mladíka pribuchol zvuk kľúčov a odomykanie dverí. Dovnútra vkročil starý mních v tmavohnedom habite s povrazom okolo pása. Pevné a mohutné telo našepkávalo o rokoch bojových umení a fyzickom úsilí. Šedivá briadka podčiarkovala výraz mudrca. Vzápätí aj zamkol. V tvári mu nechýbal typický jemný úsmev. Zo všetkého najviac však z neho vyžaroval pokoj. Nákazlivý pokoj. Sem-tam poznamenal, že v sebe nosí vesmírnu harmóniu, ku ktorej chce priviesť aj chlapca. Ale to vraj ešte potrebuje čas… Bývalého fagana tam uvrhli rodičia. Nevedeli si s ním dať rady. Dostal sa do zlej partie a ich už vôbec nerešpektoval. So svojou svorkou prispievali ku kriminalite a neraz za neho museli rodičia zaplatiť. Potom ušiel z domu a prestal chodiť do školy. Keď však skončil na polícii za lúpeže, problémy s drogami a ťažké ublíženie na zdraví, rodičia si jeho budúcnosť vzali do vlastných rúk. Dopočuli sa o tomto tajnom kláštore zvláštnych mníchov, ktorí prevychovajú aj najhoršieho z najhorších. Pomáhajú zmeniť sa. Len to chce čas a trpezlivosť.

„Ešte skôr, než mi povieš o tom, k čomu si dnes dospel, ti chcem oznámiť, že za posledné mesiace sa ti darí veľmi dobre. Ak budeš takto napredovať, čoskoro ťa pustíme. Do sveta. Zdá sa, že z teba predsa len bude človek. Dobrý človek…“ usmial sa na chlapca a podal mu za hrsť slnečnicových semiačok.

(ilustrácia k poviedke: Miroslava Kuracinová)

 

niečo ďalšie na čítanie: Tvoj ring, tvoj boj, tvoj najsilnejší súper

 

Prajem Vám príjemný čas! :)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413980x
Priemerná čítanosť článkov: 3421x

Autor blogu

Kategórie