Založ si blog

Láske sa podarí naplniť aj boľavé ticho

„Prvý raz na mňa siahol,“ konečne niečo vyslovila, aby prerušila dlhý čas mlčania. Po jej prekvapujúcom objavení sa vo dverách a vstúpení dnu sa okrem sĺz a ukotvenia v jeho objatí nezmohla na nič viac. Ticho hučalo.

„Toi et moi, Deux cœurs qui se confondent…“ v pozadí hral šansón. Večer sa usadil v tme, na stole horela sviečka a v nich ľútosť. „Ty a ja, dve srdcia, ktoré sú spojené…“ Vo vzduchu zavisol otáznik, ako je možné, že dvaja ľudia sa raz spoja, ale neskôr sa z jednej skaly stanú už len dva kamene, ktoré občasne zaiskria. A niektoré z iskier pália. Všetko.

„Prvý raz… A pred deťmi!“ vyslovila a pomedzi slová prehĺtala dážď sĺz. Čo tam po tele, ale v duši ju to bude bolieť dlho. Iné ruky ju teraz hladili a snažili sa ju upokojiť, utíšiť. „Loin du reste du monde…,“ lietal text z piesne okolo nich. „Ďaleko od zvyšku sveta…“ Plakala. A ticho naďalej bolelo. 

 

„Zobudiť sa vo dvojici v Paríži. Dať si raňajky. Veľa syru! Voňavú kávu! A pozerať na prebúdzajúcu sa ulicu. To by som brala!“ nechala sa zasnívať o čosi neskôr, keď láva najmocnejších stisnutí vnútra začala chladnúť. Nahlas opisovala parížsky sen, len aby odklonila svoje myšlienky do krajšieho svetla.

„A vieš, že dnes je mesiac v splne?“ zadíval sa jej do očí.

„A? Čo s tým?“ nechápavo sa spýtala.

„No to sú také detské povery… Vždy som im veril a postával často pod oknom pri splne mesiaca. Vysielal som k mesiacu prosby za malé či veľké sny. A niektoré sa skôr či neskôr naozaj splnili!“ opísal jej nadšene.

Usmiala sa. „Entre chien et loup dans nos rêves déserts. L’amour a su combler les silences.“ Láske sa podarilo naplniť ticho.

„To je milé! Nevedela som o takej čarovnej moci mesiaca…“

Vo vzduchu visel otáznik, ako je možné, že dve srdcia sa náhle nájdu a spoja, oprú o seba, aby zistili, že zapadajú ako dve polovičky srdiečok príveskov na retiazke.

Zadívala sa mu krátko do očí, našla v nich pravdu a potom sa už len uložila na jeho hruď. Aby počula v tlkote odpoveď. A jedinú istotu. Nádej.

Láske sa podarilo naplniť ticho. „Fais-moi l’amour encore…“ Tak prečo nenechať milovať?

SONY DSC(foto: autor)

 

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413991x
Priemerná čítanosť článkov: 3421x

Autor blogu

Kategórie