Založ si blog

Dá sa žiť bez vášne, ale potom (na)čo?

Prikladám pero k papieru debilníčka a chystám sa poznačiť si poznámku o pláne zosnovať úvahu o vášni. Už-už začínam prvé písmeno „v“, keď v tom v rádiu spoza mňa zaznie z piesne presne to slovo, ktoré píšem. Uvažujem, že ktosi tam hore, v koho môže človek len uveriť, má nemalý zmysel pre humor. Áno, minulý týždeň bol plný vášne, a tak nebude na škodu stratiť o nej pár viet.    

Z obrovského stola šľahajú plamene. Vôkol na laviciach sedia smútiaci a ostošesť popíjajú, sem-tam sa svorne postavia, vzápätí si sadnú, opakovane dvíhajú poháre k nebesiam a tresnú s nimi o stôl. Na stole leží v otvorenej rakve mŕtvy, na očiach má peniaze, na hrudi kvety. Hore k svetlu a všade navôkol sa vznáša dym a mocne znie energická balkánska hudba Gorana Bregoviča. O chvíľu mŕtvy ožije. Všetci sa najprv preľaknú, ale postupne sa roztancujú. Uvedomujem si cigánsku vášeň, ktorá mi po celý čas predstavenia v štátnej opere vyťahuje na kožu zimomriavky. Aj štvrtok sa hneď stáva čarovnejším. Moje vášnenie má ale korene už v úvode týždňa.

V pondelok po práci na vernisáži maliarky pozorujem ľudí, ktorí so zanietením vychutnávajú čarovný obraz za obrazom. Dobre viem, že maľovanie je pre ňu životnou vášňou. Umením má vnútro presiaknuté do poslednej nitky a cezeň sa odráža k druhým. V utorok večer sedím v katedrále zaplnenej mladými ľuďmi na mládežníckej omši, celkom inej ako tie klasické nedeľné. Je nádherné zabudnúť na seba, na každodennú realitu, na starosti a povinnosti, a splynúť s ostatnými. Vidieť v ich tvárach, ako sa oddávajú niečomu božskému. Pridávajú sa spevom a niektorí vychutnávajú s privretými očami. V stredu večer badám, ako sa v divadle tri profesionálne herečky vžívajú do svojich rol, ako precítene pristupujú k stvárneniu neľahkej témy odcudzenia. Svoje povolanie robia, ako už obyčajne, s oduševnením. Bez vloženej vášne by nejedna ich hra nemala šmrnc. V piatok večer pri pohári červeného končím rozhovor do rádia. Tentoraz som spovedal lídra inštrumentálnej rokovej skupiny. Uvedomujem si, že je zapálený pre hudbu. Dokonca sa zasekol pri otázke, čo by robil, ak by sa nevenoval muzike. Vášeň k nej mu zároveň ozmyselňuje život.  

Sobotu zavŕšim v noci pri filme Balada o Vojtovej Maríne. Skvelá staršia vec s Ivanom Mistríkom v hlavnej úlohe – o láske aj neláske, o túžbe… O vášni. A napokon v nedeľu sa stretám s priateľmi z literárneho zoskupenia. Každý jeden z času na čas vytesáva svoje vášne do básní. Je nádherné, ako sa aj vďaka tomu spájame. V podstate v každom z týchto ceztýždňových pristavení ide cez vášeň o lásku k niečomu. O lásku maliarky k umeniu, o lásku veriacich k Nemu, o lásku herečiek k divadelnej profesii, lásku hudobníka k muzike, píšucich k poézii atď. 

Vášeň, ak sa lepšie prizrieme, možno badať tu a tam u mnohých ľudí. Ide o akýsi neviditeľný oheň, ktorý v nich menej či viac horí a oni vďaka nemu na ceste životom nemrznú. Vkladajú sa zanietene do svojich záujmov, do svojej práce, do svojej viery, do vzťahov, ale aj do bežných každodenných rutín. Na druhej strane, keď sa lepšie pozriete do očí nešťastným ľuďom, nájdete v nich prázdnotu. Je v nich vyhorené. Chýba im nadšenie, chýba im zmysel, chýba im životná vášeň. Áno, život nie je len o ružovej, a na každého zrejme raz či viackrát doľahne otupenie, vyprázdnenie, nezmysel. Ale väčšinou sa z toho azda dá pozbierať a hľadať nanovo. Veď netlie v nás ten symbolický oheň večne?

Dozvášnenia!

„Žiadna prekážka nie je neprekonateľná pre toho, koho ženie vášeň.“ (Anakreón)

1462022_10200674510176055_1147544976_n(foto: Bohdan Mezei)

…pozrite si krátke video o velikánovi v maliarstve, ktorý s vášňou nielen maľoval, ale aj miloval.

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414830x
Priemerná čítanosť článkov: 3428x

Autor blogu

Kategórie