Založ si blog

Pohnuté v srdci

„Konečne nejaké teplo!“ pomyslel si Karol, keď sa pred ním otvorili dvere autobusu a vystúpila z nich hudba z rádia. Neckářova Půlnoční. Už niekoľko minút prešľapoval na mieste v objatí ihličnatých stromov a snehu. Predtým zasa poriadnu chvíľu kráčal cez horu, aby na toto miesto, kadiaľ autobus chodí dvakrát za deň, vôbec došiel. Zapadnuté Pánu Bohu za krížami, za chrbtom, boľavým. Boľavým ako život niektorých ľudí.

„Tak kam?“ opýtal sa chlapca trocha podráždene šofér. Nebol nadšený, že musí byť v práci práve na Vianoce. I keď ani doma nemal pokoja, so ženou im to akosi neklapalo. Nemal vlastne už dlhé roky pokojné vnútro nikde. Aj preto bol taký, aký bol. Chladný a ukrutný ako zima v tom roku. Žil s pocitom, že svet mu krivdí. Že nemá šťastia.

Čochvíľa dvadsaťročný Karol, stále chlapec, vyslovil cieľovú stanicu. Keď však šoférovi podal stoeurovku, tušil, že bude zle. Ako ježibaba s dlhou bradou a zúženými očami plnými nenávisti zazrel na neho autobusár a čiastočne v hneve, čiastočne škodoradostne mu oznámil, že to je veľký peniaz a nemá mu ako vydať. Karol však menšie peniaze nemal. V onen deň ráno dostal výplatu, keďže dovtedy usilovne pracoval s drevom uprostred hôr, aby pomohol chudobnej rodine. Vyplatili ho v stovkách. Žiadna menšia bankovka. Domov však chcel… Sadnúť si s rodinou k sviatočnej večeri, položiť na stôl ťažko vydreté peniaze, pomôcť im z dlhov von. Potešiť. Zohriať. Každý cent im bol drahý. Keď však videl, že s mrzutým šoférom nepohne, navrhol mu, nech sumu zaokrúhli tak, aby mu vedel vydať. Autobusár si prešiel hrebeňom z prstov cez mastné vlasy. Robil tak vždy, keď tušil možnosť ľahko prísť k niečomu. Zacítil možnosť privyrobiť si. Keď už musí byť aj vo sviatok v práci a drgotať sa týmito lazmi, nech za to niekto poriadne zaplatí. Návrh prijal. Sumu za lístok strojnásobil a ostatné peniaze chlapcovi s radosťou vydal. Ak by chcel, vedel by mu pokojne vydať všetky peniaze. Veď boli Vianoce.

„Ďakujem vám za vašu ochotu!“ vyslovil chlapec pokorne, posnažil sa o úsmev a šiel si sadnúť. Smutne pozoroval cestu a myslel na to, že rodine zostalo o čosi menej. Nevadí, on peniaze nepotrebuje. Uskromní sa. Ako obvykle. Chlapcovi sa zarosili oči, keď si pomyslel na svojich najmilších doma. Malá sestrička sa určite poteší, keď ho uvidí a on ju vezme do náručia, aby ju zdvihol až kamsi do nebies. Chorý otec ho pochváli za usilovnosť, mama všetko vypovie bez slov. Slzami v očiach a objatím.

Na ďalšej zastávke nastúpil starec, ktorého Karol už z videnia poznal. Prisadol si k chlapcovi a dali sa do reči. Šofér bol zvedavý, o čom sa rozprávajú, preto nenápadne stiahol rádio a započúval sa. Starec sa najprv posťažoval chlapcovi na chladnú a ukrutnú zimu. Na veľa snehu a na to, že mu chýba žena, ktorá pred rokmi umrela.

„Ale čože mladý človek nesedí v teple domova a nevychutnáva mamin koláč? Veď sú Vianoce!“ oslovil ho starec. Šofér zbystril.

Chlapec vysvetľoval chudobné položenie rodiny, chorého otca, slabú mamu, malú sestru a snahu im pomôcť. Opísal mu posledné dni. Ich ťažobu pri práci s drevom, v objatí hôr a zimy. Ukázal starcovi doráňané ruky. Ale ukázal mu aj úsmev, keď hovoril o tom, ako sa teší na milovaných. Ako im odovzdá všetky peniaze a azda ich poteší, pomôže. Starý muž mocnejšie privrel pery. Akoby v chlapcovi videl seba, keď bol mladým chlapčiskom. Robil to isté. Postrapatil ho a prikývol mu s uznaním.

Šofér spomalil. Ťažšie sa mu pozeralo na cestu. Ani nie preto, že husto snežilo… Ani nie preto, že by po dlhej trase pomedzi hory opäť nasledovala nejaká drobná osada, kde niekto pristúpi. Spomalil, lebo sa mu čosi pohlo v srdci, čosi ho tam pichlo a v očiach sa mu zalesklo.

 

maruška 1 zmenšené(ilustrácia: Marta Páslerová)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414869x
Priemerná čítanosť článkov: 3429x

Autor blogu

Kategórie