Založ si blog

Založiť si vlastnú farmu šťastia

Šťastie a láska sú nemálo ošúchané slová. Skloňujú sa na každom rohu, rozmanite bývajú stvárnené kde-kade. Je napísaných tisíce receptov na dosiahnutie lásky a šťastia, a predsa ich dlhodobé naplnenie býva náročné a na každom rohu nevídané. V tieto dni som stretol ľudí, ktorí vďaka láske k niečomu či niekomu robili šťastných nielen seba. Bez receptov a zbytočných slov.

Ak sa chcem inšpirovať nejakou osobnosťou, zároveň sa odpútať od reality a na chvíľu z nej odplávať, siaham po životopisných knihách. Nie všetky sú napísané pútavo, ale nájde sa nemálo tých, ktoré čitateľa vtiahnu. Momentálne mám rozčítaný život Vincenta Van Gogha. Životopisy maliarov ma fascinujú najviac. Najmä ich oduševnenie, ich vášeň, ich láska k umeniu.

„Myslím si, že ku skutočnosti nás nepriblíži nič tak ako pravá láska. Lebo keď sa človek vážne zaľúbi, akoby objavil nový svetadiel,“ napísal Vincent Van Gogh v jednom zo svojich listov bratovi Theovi. Známy maliar to mal ťažké aj v láske, aj v tvorbe, aj v inom. Vždy, keď sa ale zaľúbil, stal sa náhle dieťaťom, ktoré má v očiach čosi ružové; dieťaťom, ktoré pozná svoje krídla; dieťaťom, ktoré vidí aj ponad hranice limitujúcej skutočnosti a objavuje nový svetadiel. Van Gogh bol pri jednom zo svojich beznádejných stavov zaľúbenia sa schopný celý týždeň pracovať za ubytovanie a chlieb, len aby sa dopracoval k víkendu, cez ktorý pešo prešiel obrovskú vzdialenosť a na chvíľu z utajenia zazrel ženu svojich túžob. Potom opäť prešliapal veľkú vzdialenosť, aby sa vrátil v pondelok nadránom a pokračoval v pracovnom nasadení v novom týždni. Z lásky a pre lásku.

Hovoriť ale o láske, to je pre mnohých len čosi rozprávkové, táraninové, smiešne. Stačí sa však lepšie pozrieť vôkol seba, a človek badá, že láska sa v rozmanitých podobách nachádza všade, hýbe s ľuďmi a tí vďaka nej objavujú nové svetadiely. Láska, pohnutie, vášeň. Šťastie.

V posledných dňoch som pracovne absolvoval cestu aj do Novej Bane. Navštívil som tam viaceré miesta a rozprával sa s mnohými ľuďmi, ktorí sa niečomu venujú – s láskou –, vďaka čomu dostáva ich život nový rozmer. Ozmyselňujú si ho. Najprv som zavítal do Spojenej školy, ktorá má žiakov s rôznym mentálnym postihnutím. Z rozhovorov s učiteľmi aj samotnými žiakmi mi vyplynulo, že škola pomáha vytvárať úzky vzťah medzi človekom a prírodou. Čiže medzi ľudským a ostatným živým. Žiaci sú však šikovní vo všeličom inom, čomu sa učia – napríklad v krajčírstve, pestovaní, tkaní. Väčšina z nich vie napriek postihnutiu krásne prejaviť radosť. Zavítal som aj na Farmu šťastia, kde sa mladí ľudia so zdravotným postihnutím starajú o zvieratá. Bolo nádherné pozorovať lásku týchto ľudí k živým tvorom a k práci okolo farmy. Tiež muž, ktorý túto farmu založil, to nerobil pre peniaze. Ani by sa to kvôli peniazom nedalo. Napĺňalo ho, keď videl, ako to napĺňa spomínaných nadšencov. Že ich to učí zodpovednosti, že to v nich prebúdza cit ku živému, upokojuje ich to.

Napokon som sa zastavil aj na čučoriedkovej plantáži. Bolo prekrásne pozorovať, aký vzťah má muž, ktorého snom boli tieto čučoriedkové polia, práve k čučoriedkam. Hovoril o nich ako o najlepších priateľoch; pozeral sa na svoje kríky, ktorých tam má okolo 5000, ako na svoje deti. Bol vďaka láske k čučoriedkam spokojný, pokojný a voči ľuďom otvorený. Bol šťastný. Jeho farma rozkvitala.  

Na tých bežných poľnohospodárskych farmách to funguje jednoducho. Niečo človek zaseje, stará sa o to, aby napokon zbieral plody a cez ne obohatil okrem seba aj svoje okolie. Podobné je to aj na životnej farme šťastia – lebo každý z nás ju istým spôsobom má. Niekto väčšiu, iný menšiu; jeden prázdnu, ďalší bohato vysadenú. Na niečom s láskou pracujete, no a postupne plody vašej snahy dozrejú.

Šťastie a láska sú nemálo ošúchané slová. Skloňujú sa na každom rohu a na ich dosiahnutie je napísaných tisíce receptov, a predsa ich naplnenie býva náročné a na každom rohu nevídané. Ale dá sa to, a neraz na to postačí málo. Zasiať, a to čo i len jedno dobré slovo. Venovať sa niečomu, niekomu a vložiť do toho srdce. Bez receptov a zbytočných slov.

Dovidenia pri zbere!

„Kúpna sila šťastia je láska.“ (Phil Bosmans)

 

10248771_10201596815137459_354358401_n(ilustrácia: MIRALA – Miriam Lauková)

10013433_612046535540321_1696436536_o(autor obrázku: LumpArt – Michal Lunter) 

 

Poďme spolu hľadať šťastie

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415118x
Priemerná čítanosť článkov: 3431x

Autor blogu

Kategórie