Založ si blog

Svet bublinka

Vaňa plná detstva – na jednej strane ja, na druhej mladšia sestra, a penová prikrývka na nás. Ráno do škôlky a z nej domov. Večerníček a spať. Svet bublinka. Alebo tie chvíle neskôr, keď… Sedím na slnečnom námestí pod Urpínom. S kamarátmi pri chladenom a pozeráme navôkol, na ten svet plný „prkeníc“, ako ich voláme – krásne dámy v letnom strihu. Strihá aj nám. Bublinky stúpajú hore pohárom, z ktorého zlatý mok splachuje roky mladosti. Svet bublinka… Čo viac si priať?
Nedávno som pracovne navštívil uznávaného umelca Mariána Mikloša, maliara a sochára. Mali sme sa rozprávať, a tak ako miesto stretnutia navrhol svoj ateliér. I tak by v ňom bol – ako už bežne v tom čase. Podchvíľou som najprv blúdil a pýtal sa pri iných šestkách, kým som natrafil na tú jeho. Už ma vyzeral na rázcestí. Zaparkoval som a potom ma už viedol… Do svojho sveta. Starší domček, kam chodieva tvoriť. Bublina, do ktorej sa uzatvára, keď potrebuje zhmotniť jeho motto: Vita brevi, art longa (Život je krátky, ale umenie trvá). Hranice sa uzatvorili bránou, za nimi plynul iný čas – čas, ktorý sa nemeria len suchým tikotom hodín, ale tykaním si s nekonečnom. Krajina srdca, v ktorej peniaze nemajú hodnotu, lebo sa hovorí o umení. Krajina slov, ktoré nepočuť, ale čítaš ich z plátna a rýmy badáš v ťahoch štetcom. Taká krásna bublina, ktorú vie závidieť len ten, čo hľadí do večnosti.
Nie je to tak dávno, ako som sa podobne ocitol pri osobnosti z iného súdka. Folklórny spevák Ján Ambróz ma prijal u seba na samote. V rozprávkovej chalúpke, kde si ďaleko od mesta nažíva s pani jeho srdca. A kde tiež tvorí… To už o ňom mnohí netušia. Že okrem spevu má nemalé zaľúbenie v drevorezbe. Pod jeho rukami sa rodia nádherné veci. Tiež má svoju kôlničku, presne ako ten Emil v severskej rozprávke môjho detstva. V tejto dielničke vie stráviť hodiny. Hovorí mi, že neraz mu deň ujde, ani nevie ako – iba čo žena na neho zavolá, aby sa šiel naobedovať či navečerať. Aby sa už jednoducho vrátil späť… Hodiny a hodiny s dlátom v ruke, s vôňou dreva navôkol a stružlinami pod sebou. V bubline, ktorú vie závidieť len ten, čo hľadí do večnosti.
Sem-tam, keď sa dá, sa strácam a snažím sa nebyť… Nebyť tu a teraz pre niekoho, nebyť na telefóne, nebyť pripojený, nebyť k dispozícii. Strácam sa vtedy z reality a opúšťam pozemskosť. Rozväzujem vnútorné krídla a odlietam. Do svojej bubliny. V nej vyťahujem paletu písmen a maľujem obrazy. Vyťahujem dláta zo slov a tepem nimi vety. Zvonka som neprítomný, a vôbec sa za to nehanbím. Sem-tam cez tie okná básnických obrazov hľadím do večnosti. Som ako bábo, čo si žije svoj svet v mamkinom brušku – vo svojom nekonečne. Iba si tak kope svoje. Vtedy mi býva krásne. Svet bublinka… Veď – čo viac si priať?

Dozbublinkovania!

 

10259117_10201736296834264_887959182062943256_o(foto: Miro Trimay)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414979x
Priemerná čítanosť článkov: 3430x

Autor blogu

Kategórie