Založ si blog

Kľúčová (je) dierka

   „Bože, to je poézia!“ s privretými očami vyslovila nahá žena v zrelom veku. Ak by jej bolo vidieť len tvár, či polovicu nahého tela, človek by si určite pomyslel, že sedí na svojom mužovi a dochutnáva vydarený orgazmus. To by však, detsky povedané, muselo ísť niečo do dierky.

Slastné pocity ženy v malej miestnosti mali ale pôvod v inom otvore. Prežívala ťažkú noc. Žalúdok jej neustále šramotil. Poéziou vlastne nazvala pôžitok, keď v priebehu kratučkého momentu dostala zo seba von príčinu jej žalúdočných ťažkostí. A paradoxne tesne predtým, než ju tento nepriaznivý stav povolal na záchodový trón, si v posteli čítala akúsi novú slovenskú poéziu. Keďže s mužom sa už dávno nezvykli milovať, aspoň si sem-tam vyzliekla župan či pyžamo a pri nočnej lampe si básne čítala nahá.

Malý pavúčik, ktorý ľudskú bytosť celý čas pozoroval, prešiel popod dvere do spálne. Odtiaľ sa ozýval strašný chrapot muža, manžela odľahčenej ženy, ktorý ani netušil, že ona, chudina, musí zdolávať vrcholy bolesti a vyháňať démonov z tela. Jeho chrápanie bolo ozaj veľkolepé, a to kdekoľvek a kedykoľvek takto ako pár zašli na dovolenku. Vždy sa našiel nejaký sused, ktorý sa na mužovo chrápanie sťažoval. Ak by existovala súťaž v hlučnosti chrápania, tento muž by zrejme všetkých prevalcoval.

Zvedavý pavúčik dokonca vyliezol na posteľ a namieril si to rovno na mužovo líce. Ale viac už neriskoval. Bál sa, že každú chvíľu otvárajúca a zatvárajúca sa sopka ho môže vytrysknúť vysoko do neznámych výšok vzduchu. Podobne pár minút predtým skúšal hnedé hlbočiny ženinho tela, ale tiež sa to skončilo strachom z toho, že sa z tmavej diery už nikdy nevráti. Po chvíli ho chrápanie muža omrzelo a nezdalo sa mu už ničím zaujímavé. Preliezol preto cez zopár známych dierok v stene do vedľajšej izby.

Vedľa síce našiel len tmu a ticho, ale nie nadlho. Zakrátko započul, ako do kľúčovej dierky zapadol kľúč, ako sa odomykajú dvere a po rozsvietení sa svetla počul z chodby dva hlasy.

„Zamkni a poď ku mne, miláčik, lebo už to nevydržím! Mám na teba chuť celý čas! Bolo mi ťažké vydržať na tom predstavení len tak poslušne sedieť a nesiahnuť ti do rozkroku,“ zaznelo z prvých úst. Potom sa už pavúčik len prizeral, ako sa z nich pod rýchlo sa pohybujúcimi rukami míňa oblečenie. Vyzeral ako v kine. Ako taký malý návštevník na neprístupnej pornosnímke.

„Celý čas som sa nevedel dočkať tvojho zadočku,“ zavzdychal druhý hlas a už to išlo do tuhého. Doslovne. Izbou sa ozývalo plieskanie, postupne zhustol vzduch, oteplilo sa a pavúčik sa len nechápavo pozeral, ako jeden človek vniká do druhého, až mal pocit, že ide o nejaký zvláštny trest. Potom to akosi vymenili a prevetrávali inú dieru. Tou, z ktorej ku ním od vedľa prichádzalo chrápanie.

Pavúčik nepoznal svet človeka, iba nedávno ho začal skúmať. Teda vôbec mu neprišlo ako niečo zvláštne, že na posteli pred ním si to rozdávajú dvaja chlapi. Nerozumel tým dierkam – na čo všetko ich ľudia vedia využiť. Aj si pomyslel, že ten ľudský svet je jedna veľká diera. A po chvíli ho aj tento cirkus omrzel, a tak sa pobral do izby o poschodie nižšie. Bol celý zvedavý, čo nájde tam.

Dierka(ilustrácia poviedky: Jaroslav Pásler)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415148x
Priemerná čítanosť článkov: 3431x

Autor blogu

Kategórie