Založ si blog

Zamaslované pyžamo

„Vstávaj! Sme sami, môžeme si robiť, čo len chceme!“ budil sestričku Amálku Ľubko a dlho jej netrvalo, aby roztvorila oči a posadila sa.

„A kde sú všetci?“ spýtala sa začudovane.

„Neviem, ale poď, kým niekto nepríde! Budeme si žiť bez dospelákov! Aspoň na chvíľu!“ ťahal ju za ruku.

„A čo ideme robiť?“ zívlo sa mladšej Amálke, kým sa bosú nohu snažila vopchať do papučky. Ľubko ju už viedol do obývačky, takže sa obuť napokon nestihla.

„No najprv si vyberieme nejakú rozprávku a pustíme si ju. Keď je tu niekto z dospelých, tak dívidičko samy obsluhovať nemôžeme. Ty urobíš raňajky a budeme jesť pri televízore na gauči. Povedz mi, kedy inokedy budeme raňajkovať v obývačke pri rozprávke, ak nie teraz?“ nadšene jej dohováral.

„Máš pravdu! Tak ty vyber rozprávku a ja idem pripraviť raňajky!“ zavelila už prebratá Amálka a pobrala sa ku chladničke.

Zatiaľ čo Ľubko povyťahoval z poličky všetky DVD-čka a hrabal sa v nich na zemi, Amálka držala dlhú chvíľu otvorenú chladničku. Napokon on vybral rozprávku Pat a Mat a ona maslo a jahodový lekvár. Chladničku nechala naďalej otvorenú, pretože vedela, že keď natrie chlebíky, pôjde do nej ešte po mlieko. Keďže jej napadlo, že Ľubko jahodový lekvár neznáša, vzala si stoličku, aby zo skrinky nad umývadlom zložila nutellu. Z vedľajšej skrinky zasa vyložila taniere. Len-len že jej jeden nespadol na zem a nerozbil sa. Predsa len rúčky šesťročného dievčatka sú drobné a tanier veľký.

Ľubko zapol televízor a pohodlne sa usadil, zababušil sa do deky a popohnal Amku, nech si pohne s raňajkami.

„Veď sa snažím! Ale som na to sama! Mohol si ma počkať s tou rozprávkou, Ľubo, a ísť mi radšej pomôcť!“ hnevala sa na neho Amália.

„No dobre, tak ja pripravím kakao,“ premohol sa a šiel.

Z roztvorenej chladničky vybral mlieko, potom si zastal na stoličku, aby zložil tubu s kakaom a dva hrnčeky. Keď zoskočil zo stoličky, nešťastne drgol svoju sestru, ktorá natierala chleby. Maslo bolo razom na zemi. Začali sa hašteriť a krátka hádka sa skončila tým, že si teda na raňajky vezmú radšej keksíky a džús. Neporiadok nechali tak… Po rozprávke ho vraj upracú. Amalka si pri príprave stihla zašpiniť pyžamové tričko, a tak bola čochvíľa od masla aj červená deka, pod ktorou ležali pri televízore, a tiež červený vankúš, ktorý si dala pod hlavu.

„To je skvelé, že nás nikto nekomanduje! Že kašleme na školu, na škôlku, nikam nemusíme a môžeme zostať v pyžame celý deň!“ zahlásil Ľubko.

„A môžeme si robiť, čo len chceme! Vziať si, čo len chceme, a nikto nám nič neprikazuje, ani sa na nás nikto nehnevá! Zuby sa dnes neumývajú!“ doplnila nadšene mladšia Amálka.

Rozprávka ubehla, potom si dali ešte jednu, po nej o čosi kratšiu ďalšiu, ale to už hodiny ukázali dvanástu hodinu. Už im začalo byť zvláštne, že stále nikto nechodí.

„Nemyslel som si, že nás nechajú až tak dlho samých. Už by som rád aj obedoval,“ hľadel do poloprázdnej chladničky chlapec.

„Tak poďme hore k tete susede, ona nám určite niečo dá!“ navrhla sestrička.

„Áno! Skvelý nápad! Poďme!“ zbystril Ľubko a už aj sa rozbehli o poschodie vyššie.

Klopali, klopali, ale dvere sa ani nepohli, ani za nimi nič nepočuli. A tak sa rozhodli ísť k ďalšej susede o poschodie vyššie. Tam však pochodili rovnako ako pri prvej. Vyšli teda von a vyzerali nejakého dospelého. Ani po pár minútach však nikoho nikde neuvideli. To už im všetko jedno nebolo a malá Amálka začala plakať. Radšej by bola, keby sa všetci vrátili. Už by mamku poslúchala na prvý raz a nehnevala ju ako obyčajne. Teraz si uvedomila, že tí dospelí predsa len na niečo dobrí sú a že to až tak zle nemyslia, keď deťom dohovárajú, aby ich počúvali. Prišlo jej smutno. Veď večer pred spaním mamku opäť nahnevali. Možno preto sú teraz samy. Plakala, plakala a plakala…

„Amálka, tak poď! Raňajky sú už pripravené!“ počula známy ženský hlas odkiaľsi z diaľky.

Vtom sa jej sen skončil a ona po otvorení očí uvidela svoju mamku. Amálka sa na ňu usmiala a už aj vstala z postele. Rozhodla sa, že ju bude radšej počúvať. Bez dospelých by ony, deti, boli stratené.

10636387_10202773094513558_7077578488816031675_o(foto: Miroslav Trimay)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413971x
Priemerná čítanosť článkov: 3421x

Autor blogu

Kategórie