Založ si blog

Žena, ktorá vydržala

Postačí zopár dobre mierených slov a stávajú sa správnym kľúčom, ktorý odomyká spomienky. Rozkotúľajú sa razom kratšie aj dlhšie príbehy a s nimi možno aj slzy. S Luciou Žáryovou, dcérou Štefana Žáryho a Hany Ponickej, sme takto odomkli komnatu jej spomienok na mamu, obdivuhodnú to ženu.

Listovanie v jej živote je ako listovanie v napínavej knihe. Na svet prišla malá Hanka v novohradskej obci Halič v roku 1922. Štúdium medicíny počas 2. svetovej vojny nedokončila. Aktívne sa zúčastnila Slovenského národného povstania a aktívna bola vlastne aj vo všeličom inom. Ako redaktorka, no najmä ako spisovateľka ľúbila predovšetkým slovo. Nebola však stvorená na to, aby iba držala hubu a krok. Úprimné postoje neskrývala. Nepatrila k tým, ktorí zapreli seba a prevrátili kabáty, len aby sa mali lepšie. Lenže práve cit pre spravodlivosť a úprimnosť sa Hane Ponickej stali neviditeľnými kľúčmi, ktoré jej zamkli mnohé dvere. Teda najmä tie, ktoré otváral vtedajší režim. Nakoľko zvnútra ju nemohli nijako umlčať a spútať, robili tak aspoň zvonka. Žila skromne, chudobne, bola neustále sledovaná, poťahovaná, limitovaná a nemohla publikovať. Písať však neprestala. Veď ani skutočný veriaci neprestane veriť len preto, že mu bránia vojsť do kostola.

V Bratislave bola dusná atmosféra, v ktorej sa už Ponickej nedalo dýchať. Mnohí jej závideli a stavali si pred ňou neviditeľný múr. Niektorí muži sa neprehrýzli už len tým, že Ponická ako žena písala omnoho lepšie ako viacerí chlapi. Potrebovala odísť, vykašľať sa na Bratislavu… Kľúčom do jej srdca sa napokon stala malebná obec Lukavica a v nej zapadnutý mlyn. Kade-tade v ňom lozili myši, nič poriadne nefungovalo a kadečo bolo potrebné najprv opraviť, aby sa tam dalo ako-tak existovať. Ale Ponická bola spokojná. Vedela, že otvára novú etapu života, že našla prostredie, v ktorom bude môcť pokojne tvoriť. Písanie bolo pre ňu kľúčom do iného sveta – do sveta, kde jej nikto nemôže nič zakazovať, ani nič diktovať. „Napokon však ani v Lukavici nenašla úplný pokoj,“ vysvetľuje mi jej dcéra Lucia, ktorá sa na mamu podobá hlasom aj výzorom.

Odpočúvali ju, sledovali, otravovali jej najbližších. Eštebáci významnú spisovateľku nešetrili. Raz sa vybrala tráviť Vianoce práve s dcérou Luciou hlboko a vysoko do hôr. Odrezaní od eštebáckej civilizácie tam dolu. Pekné chvíle tam prežili aj s trojicou drevorubačov, ktorí im zaraz prirástli k srdcu. Našli v nich krásnych a vľúdnych ľudí. A predsa len napokon vysvitlo, že jeden z nich donášal eštebákom.

Život Hany Ponickej bol aj o hľadaní pokoja, i keď neprajníci do jej dní pravidelne vnášali nepokoj. A to by jej postačilo máličko, aby od nich pokoj mala – prikývnuť režimu a tancovať podľa ich piesní. Pochopiteľne, zvonka by pokoj možno mala, ale zvnútra určite nie. Hana však vydržala – vydržala byť sama sebou, neobrátiť kabát. Azda aj preto je vzorom pre nás ostatných.

Postačí zopár dobre mierených slov a stávajú sa správnym kľúčom, ktorý odomyká ľudské srdce. Zdá sa, že táto neobyčajná žena vydržala chrániť práve takéto ľudské slová. Zaslúži si náš obdiv.

hp2(fotomontáž: autor)

Pozrite si aj krátke životopisné video o Hane Ponickej TU.

Vypočujte si reláciu Portréty o Hane Ponickej, a to rozhovor s jej dcérou Luciou Žáryovou TU.

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415030x
Priemerná čítanosť článkov: 3430x

Autor blogu

Kategórie