Založ si blog

Pohľad na (zvodnú) zebru

„Tento je dosť kritický! Neraz tu bývajú havárie, tak je lepšie aspoň tu si dať pozor!“ reagoval chlapík-šofér na reakciu jeho manželky, že čo tak náhle vo svojom ponáhľaní sa do práce zastavil. Totiž celou cestou letel ako blázon, starenka-nestarenka na priechode pre chodcov, vozičkár-nevozičkár, deti, študenti, seniori… Všetko muselo čakať. Rútil sa jedna radosť. Veď hodiny už ukazovali desať minút po ôsmej, a to ešte musí vyhodiť ženu a čo-to z trasy prejsť, kým dorazí do cieľa. Ale na tomto mieste predsa len zastal. Na jednej strane mal pravdu – križovatka pri parku, pred ktorou bol onen priechod, bola skutočne kritickou a problémovou.

„Aha, no zdalo sa mi, že si nejako spozornel, keď si ju videl už z diaľky,“ nedala sa žena a slovami pichala presne tam, kam pohľadom aj on. „Dajako ťa tá zebra zaujala!“ manželka narážala na vysokú ženu s plavými vlasmi, plných tvarov, ktorá ladne vykračovala priechodom pre chodcov. Nohy v čižmách na vysokých podpätkoch zvádzali viaceré mužské pohľady. Vykúkali nad kolenami pod primerane krátkou sukňou. Veľký opasok zakrýval bruško, nad ktorým sa ale hojdalo ďalšie pokušenie. Obtiahnutá košieľka akoby iba silou vôle držala gombíčky pokope, aby sa na ženskej hrudi neroztrhla. Tvár šoférovi kohosi pripomínala, ale bolo mu jasné, že tento zjav vidí prvý raz.

„Máj, pane bože, ten máj! Všetko tak pučí, rozkvitá!“ pomyslel si a hľadel na ňu ako tetušky s ružencami na sväté obrazy v kostole. Čas v tom okamihu prestal existovať. „Čo sa ma to pýtala tá moja stará? Zebra? Že ma zaujala?“ rýchlo mu preblyslo hlavou, že jeho žena zrejme čaká na odpoveď. A on možno vyzerá, ako by mu zamrzol systém. Zažmurkal, pretože podchvíľou zabudol aj na privieranie očí za účelom ich prevlhčenia, a odvetil žene. „Hej, zaujala ma tá zebra, čiže priechod pre chodcov. Už by ju mali pretrieť. Pozri, tie čiary sú už také nevýrazné!“ pousmial sa. Šofér, ktorý sedel v aute za ním sa trocha povyklonil, oči prižmúril, aby lepšie zaostril a tiež sa nechal unášať kamsi do mužskej Atlantídy.

„No jasné! Určite ťa trápia čiary cestnej zebry!“ odvrkla, ale tiež nespúšťala oči z vysokej plavovlásky, ktorá hrala hlavnú úlohu v tejto monodráme. Akurát prechádzala druhou polovicou priechodu pre chodcov. Zdvihla pohľad a pousmiala sa na neho – na šoféra. Tým mu poďakovala, že jej zastavil, i keď tušila, že v tejto rannej dopravnej špičke patrí určite aj on medzi pracantov, ktorí majú naponáhlo.

Úsmev zvodnej zebričky ho zelektrizoval, až mu razom stúpla teplota. Srdcom začalo triasť a všetky hormóny šťastia sa začali zbiehať, ani čo by bol malým chlapcom, ktorý práve pod vianočným stromčekom našiel veľký balík a už-už v ňom tuší vytúženú tatrovku do piesku. Šofér mal oči vypúlené, štica mu jemne padala ponad okuliare, ale teraz nemal čas si ju podvihnúť. Pôsobil ako blázon. A bolo mu to fuk. Pohľad na sexy zebričku mu vlial chýbajúcu chuť do života. Chcel lietať! Chcel ísť, búrať a tvoriť! Zboriť všetky pochybnosti o sebe, ukázať svetu, kto v skutočnosti je! Strhnúť si tričko a zatancovať pred všetkými šialený nezmyselný tanec, ktorým africkí černosi vábia potenciálne sexuálne objekty, z ktorých neskôr vytrasú dušu. Aj hadík zašitý kdesi v teplúčku pod zipsom na nohaviciach zavetril pach divočiny. Zebrička ho nateraz úplne pomiatla. Ak by za ňou vykročila skutočná zebra, teda čierno-bielo pruhované zviera, ani by si to nevšimol.

„Bože môj, Bože!“ pomyslel si, prežmurkol a dýchal akosi rýchlejšie. Z hadíka sa vykľul veľhad, kobra najkráľovskejšia, škrtič jedovatý, a cez vyduté nohavice ho drgol do spustenej ruky, ktorá sa radšej držala volantu. Ešte že to jeho manželka nespozorovala. Beztak si všimla, že zebrička priťahuje všetky mužské pohľady navôkol. Život na križovatke momentálne zastal – zamrzol ako online film pri slabom internete.

Pruhovaná zebra so zvodným telom napokon minula aj poslednú čiaru priechodu a stratila sa v blízkom parku. Všetko sa opäť vrátilo do všednej každodennosti a premávka plynula ďalej. V podstate išlo len o niekoľko sekundový pohľad na zebru. Pred ňou sa predsa patrí zastať. Aj keby ňou mal prechádzať len jeden človek.

MR - Pohľad na Zebru(ilustrácia: Miroslav Reizer)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414859x
Priemerná čítanosť článkov: 3429x

Autor blogu

Kategórie