Založ si blog

Na druhej strane regálu

„Mami, počúvaj, ako ten chlapček plače!“ poznamenalo drobné dievčatko s veľkými zvedavými očami. Dva vrkoče malo podarene zapletené a účes mu skrášľovali žlté mašličky. Mamke pomáhalo hľadať potrebné veci, ktoré mali napísané na malom papieri. Nákupný vozík bol takmer prázdny.

Na druhej strane regálu nakupoval iný svet. Tiež tam stálo malé dieťa so svojím rodičom, tiež hľadali potrebné veci. Avšak kolieska vozíka už pociťovali nejakú tú ťarchu. Zaťažil ich nákup, aký ľudia obyčajne robia na vianočné sviatky, i keď v tomto prípade išlo o bežnú návštevu supermarketu pre trojčlennú rodinu.

„Chcem tú čokoládu! Oco, ja ju chcem!“ rumázgal, vlastne už aj zúril malý chlapec a sem-tam si aj zúfalo dupol. Blonďavé vlasy mal starostlivo začesané a tužidlom ukážkovo upravené, až vyzeral ako chlapec z nemeckého katalógu s oblečením pre deti. Pôsobil ako malý diktátor.

„Veľmi chce čokoládu, ale asi nebol poslušný, tak mu ju jeho ocko nechce kúpiť,“ vysvetľovala mama dievčatku so žltými mašľami vo vlasoch. Oni už čokoládku vo vozíku mali. Síce najlacnejšiu z výberu, a len takú menšiu, ale dievčatko bolo nadšené. Sladkosť preň nikdy nebola samozrejmosťou. Ani iné veci.

Ešte párkrát sa v supermarkete minuli. Dievčatko zaujato počúvalo približujúci a vzďaľujúci sa rev chlapčeka. Vytrvalo opakoval svoje, až sa zdalo, že kdesi medzi regálmi sa zasekol starý gramofón a platňa hrá tú istú časť rozprávky.

Mamka s dcérou čoskoro aj zaplatili a čakala ich dlhá cesta pešobusom domov. Tašky si podelili – väčšiu vzala mama, ľahšiu a menšiu dcérka. Práve keď zaparkovali nákupný vozík do dlhej rady ostatných, vychádzali z obchodu otec sa malý syn. Ako prvý vyšiel rev chlapca, potom nahnevaný malý fagan a za ním už nervózny otec.

„Oco, ja ju chcem! Chcem! Chcem a chcem! A nebudem ťa poslúchať, ak mi ju nepôjdeš kúpiť!“ hneval sa chlapček. Potom sa v chôdzi zastavil a začal rumázgať. Otec šiel ďalej a nedbal na trucujúceho syna. Ten však veril, že zvýšený stupeň protestu zaberie.

Dievčatko so žltými mašličkami sa na to už nemohlo pozerať. Bolo mu ľúto malého chlapca, ktorý kvôli tomu, že mu otecko nekúpil čokoládu, bol taký uplakaný a zúfalý. Poprosilo mamku, nech chvíľu počká a vybralo sa za chlapčekom.

„Neplač už…“ prihovorilo sa smutným hlasom dievčatko. „Ja ti darujem moju čokoládu…“ vytiahlo spoza chrbta sladkosť a nadšene, ba až hrdinsky, mu ju podávalo.

Čokoláda malej slečny bola síce o dosť menšia ako tá luxusná, ktorú chcel chlapec, a vlastne najlacnejšia, akú mali, ale pre ňu jediná počas posledných dní. Veď jej rodičia si nemôžu veľa dovoliť, dokonca aj ona už dobre pozná šetrenie.

„Čó? Takú šupácku si môžeš vopchať, vieš kam!“ reagoval chlapec a vybral sa za otcom k veľkému nablýskanému autu.

Dievčatko s mašličkami vo vlasoch zostalo ako obarené. Chvíľu tam stálo ako soľný stĺp. Obaja rodičia túto scénku videli. Otec chlapca sa pozrel na mamku dievčatka a zostal poriadne zahanbený. Poznal ju, veď pracovala v závode, kde on patril medzi vrcholových zamestnancov. Vedel, že pri páse zarobí almužnu. Že cena čokolády vysoko prevyšuje jej hodinovú mzdu. A predsa má dcérku vychovanú jedna radosť. Muž pokrútil hlavou, chlapca vzal za ruku a rýchlou chôdzou ho popohnal ku dievčatku.

„Tu ma počkáš a zatiaľ sa jej ospravedlníš!“ zahlásil a na chvíľu sa vrátil do obchodu.

Chlapec sa okúňal, ale potom mu napadlo, že otec šiel zrejme po čokoládu a všetko teraz záleží od ospravedlnenia. A tak zdvihol zahanbený zrak k dievčatku a povedal suché a bezvýznamné „Sorry!“ Mama dievčatka to celé pozorovala a už-už chcela volať dcérku domov, keď v tom sa z obchodu vyrútil chlapcov otec a v ruke niesol obrovskú čokoládu. Chlapcovi poskočil úsmev aj srdce, s nadšením sa pohol smerom k otcovi. Ten ho však chladne obišiel a luxusnú čokoládu vložil do ruky dievčatku.

1(ilustrácia: M. Reizer)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414011x
Priemerná čítanosť článkov: 3422x

Autor blogu

Kategórie