Založ si blog

Nevinné spoznávanie

„Jednoducho sa ľúbili, chceli svetu dať viac a tak sa spoznali bližšie, čiže nielen srdcom. Také vysvetlenie ti zatiaľ stačí,“ uzavrel otec svoju odpoveď na otázku, čo je myslené v Biblii slovami „a spoznal ju“ – napríklad v príbehoch, v ktorých muž ľúbil ženu a slovo dalo slovo, či vlastne niekto dal niekomu nejako inak.

Avšak syn Jakub spokojný nebol. Mal už dosť rokov, aby sa s ním rodičia bavili aj na inej úrovni, nie ako s malým. Veď v škole medzi spolužiakmi sa dozvedel kadejaké tajomstvá života. Čiže vysvetlenie otca mu ešte dlhý čas vŕtalo v hlave. Rodina ho vychovávala prísne v duchu cirkvi. Aj pôsobil ako dajaký baránok – nevinný, pokorný, od srdca samá dobrota. No zrejme v každom mužovi raz dozrie túžba po opačnom pohlaví. Túžba naplniť svoju dlaň dlaňou niekoho, kto mu začne zapĺňať srdce aj myšlienky. Aj nohavice…

Postupne aj do Jakubovho vnútra zapadol správny kľúč a volal sa Gabika. Jeho rodičia síce boli v mnohom ako kvalitný antivírus. Aj drobnú hrozbu hriechu vopred blokovali. Avšak na tomto dievčati nezachytili ani najmenšiu škodlivinu. A navyše, mal už 18 rokov – už bol čas dovoliť mu nájsť si kamarátku. Gabika bola ako anjel, z dobrej rodiny a pravidelne sedávala v kostole. Jakub v nej našiel podobného baránka, ako bol on sám. Človek by si aj bol pomyslel, že ide o budúcu mníšku. Postupne z nich vznikol vzorný párik. Keby mali viac rokov, rovno by ich mohli oddať. Na omšiach z nich tiež mali všetci radosť. Veď Jakub miništroval a Gabika chodila na čítanie.

A tak mesiac striedal mesiac, ročné obdobie ďalšie a okolie si na nich zvyklo. Neraz sa ocitli doma aj osamote, ale ako sa na baránkov patrí, okrem bozkov a dotykov k ničomu nedošlo. Hranice predsa nemožno prekročiť, kánon musí byť sväto-svete dodržaný. No ani v rajskej záhrade nezostalo všetko v zhode s kostolným poriadkom. Hady, hadíky a kadejaké pokušiteľské dážďovky sa nenápadne plazia celými dejinami a čakajú na správny moment. A ten nastal cez leto, keď sa Jakubovi domáci vybrali na víkendové prázdniny k rodine. Dvaja zaľúbenci s nimi nešli, lebo chodievali na brigádu. Nadišiel sobotný večer a nitky poslušnosti a pokory sa potrhali. Opona padla. Síce najprv obdivuhodne odolávali, ale pohárik vína napokon rozhorel vášeň v nich. A tá pálila. Napokon bolo poriadne horúco. Baránky sa zmenili na vlka a vlčicu. Vlastné matky by ich nespoznali. Na chvíľu sa odtrhli z reťazí, na ktorý ich nakrátko rodina držala od detstva. A bola to cesta k božským výšinám.

Zážitok sa síce stal ich tajomstvom, no dojmy z neho sa im podpísali na nálade aj v nasledujúcom dni, keď už boli doma aj Jakubovi domáci. Spokojnosť v jeho tvári si všimli všetci. Otcovi to nedalo a napokon sa opýtal na dôvod toľkej pohody.

„Ale nič sa nedeje, otec… Jednoducho ma napĺňa láska. A páči sa mi spoznávať Gabiku…“ vysvetli syn v pojmoch, v akých ho kedysi učili rodičia.

1617416_613695012063808_5774490208489187651_o(foto: Miroslav Trimay)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413979x
Priemerná čítanosť článkov: 3421x

Autor blogu

Kategórie