Založ si blog

Hnev náš každodenný

„…náš každodenný…“ tu akosi mocnejšie zopäl kostnaté dlane a odriekal ďalej každodenné slová. Pomyslel pri tom na ten ich chlebík. Čoraz náročnejšie je zarobiť naň. Doba akosi stvrdla, uvažoval neraz. Stvrdla ako starý chlieb. A on sa opäť musel vzdať jednej zo svojich najvzácnejších vecí. Musí predsa utiahnuť rodinu a s poctivosťou sa to inak nedá. Jakub ale nepatril k tým, ktorí sa vzdávajú.

„Ja vám dám, špiny všivavé! Som zvedavý, či aj nabudúce si tu zastanete!“ Nadával Marek a päsťou búchal po kufri auta, ktoré stálo pred jeho bránou. Na tučnej ruke sa mu od prudkých pohybov hompáľala zlatá retiazka. Spomienka na prvý čierny kšeft.

„…i my odpúšťame…“ Jakub pootočil hlavou, aby sa pozrel na svoje dcéry. Naučil ich slová nielen odriekať, ale pomyslieť pri nich na podstatu. Bol na svoje dievčatá hrdý, lebo z nich vyrastali ľudia, ktorí vedia, čo je správne.

„…skurvenci!“ hnev sa v Marekovi ešte viac vystupňoval, keď si pomyslel na to, že má narodeniny a že už o nejakú polhodinku mu prídu prví hostia. „Ako vojdú dovnútra, keď tento chumaj zaparkoval tak idiotsky?!“ uvažoval posadnutý nenávisťou.

„…zbav nás zlého…“ končil známy tok slov Jakub a zakrátko pokračoval vlastnými. Vedel, že veľa z okolitých ľudí v laviciach iba odrieka naučené vety a slovám ani poriadne nevenujú pozornosť. Jakub za najkrajšiu modlitbu považoval tú, ktorá je každý deň iná, a pritom postačí pár jednoduchých úprimných slov. Takých priam priateľských – ako dobrý sused susedovi, či ako dcéra matke.

Obchádzal auto, krásneho veterána, na ktorom oči nechával pravidelne. Už dlho o ňom sníval. O to viac ho to pálilo. Spomenul si, ako ho chcel kúpiť od toho chudáka, čo vyrába nábytok. Dal by mu zaň hocikoľko. „Veď sú chudobní ako kostolná myš! Ledva s tou stolárčinou prežíva!“ hovoril si často v duchu. Ale odpoveď bola vždy jasná – auto je nepredajné. Bolo zdedené po starom otcovi. Teraz stálo pred bránou Marekovho domu, ktorý je prvý od kostola. Paradoxne. Neveriaci býva ku svätostánku najbližšie. A preto sa stávalo, že keď autá nemali kde zastaviť, postávali aj popri jeho dome.

„O 20 minút mi prídu prví hostia! Ako ich pustím do dvora?! Kde zaparkujú?! Tamto pri potoku?!“ začínal dostávať odtiene červenej farby a prestával myslieť rozumne. Nenávisť a hnev úradovali. „Veď ja vám ukážem!“ Ak by existoval hnevomer, zrejme by práve dosahoval vysoké čísla.

Vylomil malé okienko na nádhernom veteráne. Cezeň sa rukou vplazil dovnútra a stiahol okno. Otvoril si dvere, nasadol, ešte chvíľu sa pokochal prekrásnym autiskom, po akom vždy túžil, ale nevraživosť v ňom opäť zvíťazila. A tak sa nadýchol, povolil ručnú brzdu, vystúpil von, aby podišiel za auto. Pozrel sa na kostol a konal…

„…a o čo ťa ešte prosím – daj aby sme sa naučili ovládať hnev. Všimol som si, že dnes ho akosi viac ľudí nezvláda…“ končil svoj rozhovor s Najvyšším Jakub. Čoskoro začnú odbíjať zvony a on sa poberie aj so svojou rodinou domov. Dnes prvý raz pešo. Ale s pokojom v duši.

„Zbohom!“ tučné prsty sa oddelili od skvostného veterána a ten už si to rezal sám. Dolu ulicou. Do potoka. Až teraz sa Marek spokojne usmial. Pôsobil ako človek so psychickou poruchou, ktorému práve preskočili volty. Autíčka mu bolo ľúto, ale musel nejako vybabrať s človekom, ktorý mu zatarasil cestu. Navyše, už dávno chcel staré auto kúpiť, ale Jakub mu ho nie a nie predať. Tu už začali prichádzať prví gratulanti na čele s Marekovou manželkou a synmi. Chvíľu po nich sa z kostola začali valiť aj prví veriaci.

Zvony odbíjali koniec omše, keď mocnejšie začalo biť aj srdce Marekovej ženy. Keď zistila, kvôli čomu sa nádherný veterán ocitol rozbitý dolu v potoku, takmer ju porazilo. Na manželovu 50-tku mu chcela pripraviť najkrajší darček. Zlomila Jakuba, aby auto vo finančnej tiesni predal. Nuž ale… Hnev je hnev…

11705545_10204318972839550_8920751389311550542_o

(foto: Miroslav Trimay)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415093x
Priemerná čítanosť článkov: 3431x

Autor blogu

Kategórie