Založ si blog

(Vnútorný) gombík prináša teplo

„Už máš pripravenú reč?“ opýtala sa ma autorka novej knihy, pretože slávnostné uvedenie sa blížilo. Keďže ma oslovila napísať pár slov v doslove, dohodli sme sa, že na uvedení budem mať príhovor.

„Kdeže! To je ešte len dávna budúcnosť!“ odvetil som a čas ukázal, že niektoré veci skutočne nepotrebujú uponáhľať. Nasledujúce dni mi ponúkli výbornú inšpiráciu.

Mimo seba ma čakalo veľa ciest, teda tých duševných. To pozná azda každý z vás – keď sa sem-tam vnútorne odpútate a vyberiete sa na prechádzku po schodoch z myšlienok. Čakali ma však aj iné cesty, tie fyzickejšie. Jedna napríklad na sever k poľským hraniciam, kde som sa v oravskej Novoti zúčastnil sympatického podujatia pre seniorov a ľudí s rôznym hendikepom. A ďalšia, o deň neskôr, bola do bližších končín od Bystrice. V Ružomberku som si pozrel netradičnú výstavu – gombíkov. Práve gombíky vo mne rezonovali. Keď som sa organizátora výstavy, starého múdreho pána, pýtal na samotný nápad zozbierania takmer troch tisícok gombíkov, odpovedal jednoducho: „Gombík spája!“ Je to navonok nevšedná vec, ktorú ležiacu na zemi väčšinou prehliadneme a po ktorú sa nezohneme tak ako po peniaz. No uvedomil som si, ako sa mi minulý rok na novom zimnom kabáte odtrhol vrchný gombík a zrazu mi bola zima. Gombíkové úvahy sa tak vo mne rozbehli jedna radosť.

Dni prešli a krátko pred slávnostným uvedením knihy mladej autorky sa mi vyjasnilo. Človek má predsa aj svoje vnútorné gombíky. Či už prvá služobná cesta v tomto týždni, či tá druhá gombíková, či slávnostné uvedenie knihy, mali spoločné dva z týchto duševných gombíkov. Gombík zdravia a gombík medziľudských vzťahov. Uvádzané knižné dielo totiž prináša tému zhubnej choroby, ktorá zasahuje hlboko do vzťahov ľudí. Človek náhle zisťuje, že keď gombíky zdravia či lásky nie sú zapnuté, je mu zima a akosi viac fučí do srdca.

Gombík spája. A to nielen matériu, teda oblečenie. Máme aj vnútorné, neviditeľné gombíky, vďaka ktorým nám býva teplejšie pri srdci. Niekedy je nimi obyčajný pozdrav a pohľad do očí, inokedy objatie, alebo nejaká úprimná pozornosť. Sem-tam sa nám rozopnú, ale nič nám nebráni opäť ich zapnúť.

DSC_0573 DSC_0574 DSC_0575 DSC_0576 DSC_0577

(Foto: autor)

Viac o knihe a fotozábery zo slávnostného uvedenia TU.

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413992x
Priemerná čítanosť článkov: 3421x

Autor blogu

Kategórie