Založ si blog

Nezabudnuteľnosť momentov s podobne líznutými

„Rád by som im na tú harmoniku zahral ja, ale mám smútok…“ dopovie sedemdesiatnik a spoza slnečných okuliarov sa mu dolu lícom nenápadne spustia slzy. V tomto roku do večnosti vyprevadil milovanú dcéru. Predčasnú bodku za životom dala nepozvaná rakovina. Ospravedlňuje sa, že žiaľ mu sťahuje hrdlo aj slová. No pochopiteľne… Ako však podotýka, takéto stretnutia mu pomáhajú k úsmevu, k dobrej nálade a k odpútaniu sa od hlbokého zármutku.

Stojíme pri veľkom altánku, spod ktorého do okolia prúdi vôňa dobrôt, vína, ale tiež spev seniorov, ktorí sa v slnečný deň stretli, aby si zanôtili, čo-to opiekli, poguľášovali, porozprávali sa, vymietli spomienky a postupne s príklonom dňa k noci sa pobrali domov. Tu si uvedomujem, aký význam majú spoločné chvíle ľudí, ktorí sa vedia zladiť na jednu nôtu. Samozrejme, nemyslím len na tú hudobnú. Napokon vyrážam preč z lazu Podskalka pri dedinke Sása a do úvahy vyrážajú aj moje myšlienky. Na jazyku sa mi rozplýva chuť cesnakových poddymníkov, ktoré pripravili staré ruky ktorejsi z vľúdnych ženušiek.

„Mne tieto momenty pomáhajú, lebo sa upokojím,“ odpovedá mi fúzatý päťdesiatnik a zahľadí sa na súťažiacich, ktorí v dobrej nálade triafajú loptičky do úst, čiže do prázdneho otvoru veľkej vymodelovanej ryby. Kedysi mal vážne problémy so psychickým zdravím. Ale to už je o týždeň staršia chvíľa, keď som navštívil úplne iný slovenský región a inú skupinu ľudí. Stojíme totiž na Kysuciach pri Neslušskom rybníku a tradičné podujatie má napriek podmrakovému počasiu dobre rozohranú partiu. Súčasťou sympatickej súťaže sú aj rybárske vtipy. Jedna z najstarších prítomných, ktorá za prezentovaný vtip zožala najväčší potlesk, mi prezradí, že humor a piesne patria k dôležitým prísadám do jej každého dňa. Ale základom sú ľudia, s ktorými si rozumie. To, čo dlho viselo v oblakoch, sa razom spúšťa na zem. A tak sa kade-tade skrývame. Škrt cez plány? Vôbec nie. Ani lejak neuberá na výbornej atmosfére. Čas čakania vypĺňame pochutnaním si na tradičných domácich kapustníkoch. Jedlo vie tiež spájať. Ale základom… Základom sú samotní ľudia.

V letný čas sme sa s manželkou a synom zastavili na dvoch umeleckých stretnutiach v Banskej Bystrici. Jedno sa konalo na námestí pod taktovkou domáceho básnika, druhé v očarujúcom prostredí u známej maliarky, v obrazoch ktorej domy tancujú. Stretli sa tam priatelia či priaznivci z poľa umenia a niektorí dali zo svojej tvorby ochutnať aj ostatným. S mnohými sa vidíme ozaj sporadicky. Jedinečná atmosféra podobne líznutých sa dala krájať. Človek tu pozabúda na všednú realitu, na starosti, na čas a život na okamih prežíva inak. Tak sviatočne.

Často sa presviedčam – či už ako pozorovateľ, či už ako súčasť komunity – o tom, že bezčasovosť a stretnutia ľudí z podobnej vlnovej podčiarkujú naše dni zmyslom a radosťou. Potom sa život opäť rozkotúľa, potom je opäť nezastaviteľný a pretkaný rutinou. I keď aj tá vie byť svojím spôsobom krásna. No tie momenty s podobne líznutými, tie v nás cez spomienky rozkvitajú neraz aj po rokoch.

13653434_10206594760892829_6658880440204916731_o

(foto: Miroslav Trimay)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413640x
Priemerná čítanosť článkov: 3419x

Autor blogu

Kategórie