Založ si blog

Kroky späť, ktoré nás posúvajú vpred

Vedľa mňa sedí upír, oproti akýsi tiger a inak je terénne auto plné folkloristov. A vôbec nejde o pomätený sen, ani o uvoľnený stav po užití zakázanej látky. Tí dvaja netradiční pasažieri sú chlapci s  tvárou pomaľovanou tematicky, keďže aj maľovanie na tvár bola jedna z atrakcií programu. Terénne auto si to razantne reže ochranným pásmom po poľnej ceste späť k „civilizácii“. Tam, na horskej lúke Nízkych Tatier, odkiaľ sa vzďaľujeme, sme sa mohli „vzdialiť“ od 21. storočia a na moment sa vrátiť do minulosti našich predkov. Až neskôr som si uvedomil, že podobné návraty nám otvárajú oči.

Deň Valaskej kultúry spojený s požehnaním oviec, ich prvým vyháňaním na pašu či magickými úkonmi spojenými s ovčiarstvom, to je len zlomok toho, ako si účastníci podujatia vysoko nad obcou Mýto pod Ďumbierom pripomenuli spôsob života našich predkov v minulosti, čiže čas, keď ešte nikto nefrčal na sociálnych sieťach, na mobiloch a vlastne ani na elektrine. Na jazyku mám nebo, lebo si vychutnávam bačovské syrové poklady a zapíjam črpákom žinčice, a aby aj dušu pohladilo, počúvam nôtenie neďaleko stojaceho Michala Smetanku zo spišských končín. Zanedlho sa s ním rozprávam o podstate toho všetkého – o zachovávaní dobrého, na čo desaťročia padá veľa neviditeľného prachu. A keď už nie zachovať, aspoň nezabudnúť. Bez včerajškov by predsa neboli dnešky.

Z úplne iného súdka som však „ulieval“ spolu s majstrom slova Jurajom Sarvašom v ten istý deň, no ráno, na podstatne odlišnom mieste. Prechádzali sme sa evanjelickým cintorínom v Banskej Bystrici. Na tom legendárnom, ktorý Juraj označil za akýsi druhý národný cintorín. Sprevádzaní chladným vetrom pozdravili sme velikánov od Botta, Rázusa, Figuša-Bystrého, Matušku, až po Terezu Vansovú. Zanedlho sa práve okolo hrobu autorky prvého ženského slovenského románu nazbieralo množstvo ľudí a začal sa druhý deň jubilejného 50-teho ročníka Vansovej Lomničky. Bolo nádherné pozorovať, ako sa na Vansovú nezabúda, ako sa zachováva človečina v slovenskom krásnom slove. Tereza Vansová je predsa významnou predchodkyňou súčasných autorov či autoriek. Bez včerajších by dnešní boli výrazne pozadu.

 Prší. Ale obecný organista Sielnice ma oduševnene vedie ulicou ku kostolu. Držíme nad sebou dáždniky, ale on má v sebe rozžiarené slnko nadšenia. Zakrátko stojíme pred Božím chrámom, kde sa v tomto roku pustili do odvážneho počinu – rozkopali zem, po ktorej sa desaťročia chodievalo do kostola. Rozkopali ju, aby sa pozreli do minulosti. Stál tam kedysi starý kostol a objavené základy ponúkajú pohľad o niekoľko stáročí späť. Fascinujúce! Organista mi radostne ukazuje, kde v tieto dni našli nálezy, ktoré môžu podstatne zmeniť mnohé doterajšie poznatky obce. Desaťročia až stáročia o tom netušili. A pritom bez minulého by nebolo prítomné.

Dni sa opäť o niečo posunú a už sedím pri krstnom otcovi na Liptove. Prezeráme si staré fotky, ktoré som pred pár rokmi vzal z domu po prastarých rodičoch. Je na nich dokonca aj moja praprastará mama. Krstný otec je chodiaca kronika, má obdivuhodnú pamäť, preto mi mnohé rozpráva ako príbeh, ktorý sa stal včera. S úctou k našim predkom počúvam, dozvedám sa nové, všeličo mi odkrýva biele miesta v mozaike histórie rodiny. Odhaľovanie koreňov môže byť pre každého z nás odkrývaním veľkého príbehu. Bez včerajškov našich predchodcov by predsa neboli naše dnešky.

„…dnes viem, / že za zákrutou rokov, / objavím nečakane / biele miesta máp / skryté v hlbinách / svojho bytia.“ A potom opäť o pár dní neskôr sedím doma v tichu a čítam básne, ktoré mi poslala vzácna pani Filipová, mamka Jara Filipa. V jej slovách opäť nachádzam odpovede. Všetko to minulé, čo je navonok ďaleko od nás a mimo nás, nás predsa priviedlo sem. Vďaka tomu, čo nás predišlo, sme tí, ktorí sme. Vďaka včerajškom žijeme dnešky. Aké naivné je mávnuť rukou a povedať, že sa nás to v podstate netýka. S minulosťou síce nepohneme, ale bez nej by sme sa nemohli hýbať. Presne tak, ako sa vďaka našim dneškom nepohnú tí zajtrajší. Tí „naši“ zajtrajší. Niekedy aj návraty nám otvárajú oči a posúvajú nás vpred.

„Kto nepozná minulosť, nepochopí budúcnosť.“ (Thomas Mann)

trimay(foto: Miroslav Trimay)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414705x
Priemerná čítanosť článkov: 3427x

Autor blogu

Kategórie