Založ si blog

Kto svieti v nás?

„Aspoň nemám čas myslieť na hlúposti,“ reagoval Peťo, keď sme sa po náhodnom stretnutí v hypermarkete lúčili a ja som poznamenal, že má opäť natrieskaný program. Aj teraz bol v režime Rýchlo a zbesilo, ale zároveň Pokojne a spokojne. Pred pár mesiacmi sa však ocital v úplne inom stave. Mal svoje trápenia, až také, že mu hlavou neraz preblysla myšlienka násilného ukončenia života. A myšlienky majú silu, najmä ak vnútri chýba svetlo.

Naše ceznákupné stretnutie bolo kratučké, ale ešte dlho som tohto priateľa stretal vo vnútorných úvahách. Peťo sa venuje predovšetkým práci so zvukom. Poznamenal teda, ako bol ráno pripraviť ozvučenie na svadbe v neďalekej obci, ako práve ide z iného miesta, pričom ešte podotkol na ďalšie plány. Bola sobota a mal v práci voľno. Oficiálne zamestnanie však pre neho nie je jediná práca. A to sa usiluje byť čo najčastejšie aj so svojimi chlapcami.

Dnes má, zdá sa, v myšlienkach jasnejšie. No prednedávnom… Prednedávnom nosieval v sebe zamračenú oblohu. A zúfalé myšlienky vedú často k zúfalým činom. Viacerí ľudia z jeho okolia sa usilovali strhnúť ho pozitívnejším smerom, no nedarilo sa im to. Možno na chvíľu… Ale vždy ho to napokon točilo späť. Nejeden človek by mu rád pomohol, ale akosi to nešlo. Je povaha neoblomná až tvrdohlavá. Až raz… Predsa len sa to komusi z jeho známych podarilo. Zrazu som badal, že Peter častejšie spomína Boha. Že sa jeho myšlienky točia okolo nádeje, okolo viery, okolo dúfania v lepšie. Čiže bolo to niečo neporovnateľné s tým, čo z neho vyžarovalo predtým. Išlo o rozdiel ako medzi izbou, v ktorej chýba svetlo a medzi tou, ktorá žiari. Teda myšlienky, v ktorých dominuje slnko, v porovnaní s myšlienkami, ktorým vládne hmla či tma.

Neviem, ako bude na tom zajtra, o týždeň či o rok. Možno ho to prestane baviť a nechá sa strhnúť k pesimizmu a beznádeji. Ktovie… Verím ale, že teraz má myšlienky nastavené správne. Verí v dobré zajtrajšky. A stále sa zamestnáva niečím, či už prácou, pomocou iným, chvíľami so svojimi chlapcami… Pri pive v krčme ho nenájdete, ani s cigaretou pred televízorom. Televízor vlastne ani nemá. Keď mu zvyšuje čas, venuje ho radšej komusi, kto potrebuje pomoc. Rád sa obetuje.

V podstate nejde o to, akú vieru prijal, či patrí do nejakej cirkvi, hnutia či organizácie. Ani to nerieši. Vôbec o to nejde… Ani o „druh“ prozreteľnosti, ku ktorej sa utieka. Či je to Boh, taký či onaký, či je to príroda, vesmír, energia… Peťo uveril v čosi viac, čo nás presahuje a je schopné nám pomôcť. A táto sila zároveň robí zázraky. Pre niekoho sú to len rozprávky, pre iného všedná realita, bez ktorej nemožno žiť plnohodnotne. Páči sa mi myšlienka, že veriaci vidí farebne a iba ťažko opíše krásu farieb tomu, ktorý vidí len čierno-bielo. Držím palce všetkým, ktorí našli vieru, ktorou neubližujú iným, ale ktorá im dáva nádej a poháňa nielen ich život. Nech je teda viac svetla v nás aj medzi nami…

18921024_10209215966181323_4071527616631186207_o(foto: Miro Trimay)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56, aktualizované: 10:21

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414957x
Priemerná čítanosť článkov: 3429x

Autor blogu

Kategórie