Založ si blog

Nešťastie nesnívať, šťastie siahať na hviezdy

„Za plnením svojich snov treba ísť! I keď niektoré veci sú nevyhnutné, trebárs ako moja choroba v tejto chvíli. Ale ja šlapem na to, aby som sa z toho dostal. Priatelia sú pri mne, rodina, samozrejme, ani nehovorím. Je to strašne dôležité, plniť si svoje sny. Lebo bez tých snov to v živote v podstate veľmi nejde. Alebo ide, ale ťažko. A keď máte sny a nájdete ešte ľudí, ktorí majú podobné sny ako vy, tak je to niečo úžasné!“ povedal mi pred mesiacmi Miňo Mojžiš, šéf hudobného divadla z Košíc. Neraz si jeho slová vybavujem, pretože často zisťujem, že malé či veľké sny a cesta za nimi bývajú nemalým zdrojom radosti zo života.

Miňo Mojžiš vtedy sedel v župane oproti mne v nemocničnej kuchynke na ktoromsi poschodí Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Náš rozhovor prerušil až ženský hlas, ktorý vošiel k nám z prahu náhle otvorených dverí. Volal Miňa na chemoterapiu. Je to človek nepoddajný, plný tvorivej energie, nápadov, túžby žiť a prekonávať prekážky. A o tom, že nejeden sen môže človek v sebe oživiť aj po desiatkach rokov, som sa presvedčil nedávno aj v rázovitej obci Korytárky.

Juraj Babic, ktorý je už prastarým otcom, mi ukazuje pár huslí, ktoré dokončil v tomto roku. Prvé sú také typické, druhé skôr okrasné, ale pozoruhodné. Vyzerajú jedinečne. Domáci obyvatelia pána Juraja poznajú skôr ako chovateľa holubov. To bol jeho veľký sen od mladosti, keď mu otec túto zábavku ešte zakazoval. A predsa pri tom vydržal dodnes a je celý napätý, keď čaká na svoje holuby, ktoré domov mieria hoci aj z Nemecka. Ale čo tie husle? Tým sa síce venoval aj jeho otec, ktorého hudobné nástroje skončili napríklad aj v múzeu v hlavnom meste, no jeho syn Juraj… Ten už výrobu huslí neriešil. Nuž ale niekedy v nás aj desaťročia niečo drieme a naraz to vytryskne ako obrovská túžba, ktorej podľahneme. Pán Juraj začal s výrobou huslí totiž až v tomto roku. Dal ich dokopy už niekoľko a daruje ich priebežne svojim potomkom, pravnukom a ďalším. A ešte sa chce pustiť aj do výroby fujár či heligóniek. Hovorí mi, že jednoducho sa ako dlhoročný dôchodca musí niečím zaoberať. Aj preto si spomenul na majstrovstvo svojho otca – výrobu huslí. Paradoxne, 40 rokov robil s drevom pri lesoch a nič z dreva si za tie roky na tvorbu huslí neodložil. Netušil predsa, že sa im bude v dôchodku venovať… Teraz musí drevo zháňať. Ale človek niekedy nevie, čo si ho nájde, teda aký sen v ňom ožije.

Čosi podobné som v Korytárkach našiel aj o niekoľko domov ďalej. Mikuláš Vilhan, tiež starší pán, mi ukázal nádheru svojich fujár. Lektoroval o tom už aj v ÚĽUVe. A pritom kedysi, v mladosti, sa z fujarovania smial, nemal o čosi podobné záujem. A podobne ako u pána Juraja to prišlo v dôchodkovom veku na návšteve u kamaráta. Dnes keď sa do výroby ponorí, žena mu musí občerstvenie neraz priniesť priamo k drevu. Ale je rada, že sa takému niečomu venuje.

Sú teda sny, ktoré sme mali v pozadí myšlienok možno od detstva a podarilo sa nám ich postupne dosiahnuť. Alebo stále snívame o tom, ako sa raz do nich pustíme. A sú tu aj sny, ktoré nájdeme po rokoch nečakane… Razom sa v nás zrodia, ako keby v nás niekto čosi stlačil, a už aj za nimi ideme ako smädný človek k prameňu. A môže to byť hoci aj v dôchodkovom veku, keď by sme už vlastne nič nemuseli. Ale ako to povedal Miňo Mojžiš, je dôležité plniť si svoje sny, lebo bez nich to v živote veľmi nejde. Nie je to predsa súčasť mozaiky zmyslu ľudského života?

 

„Nie je nešťastie umrieť s nesplnenými snami, ale je nešťastie nesnívať…

Nie je hanba nesiahať na hviezdy, ale je hanba nemať hviezdy, na ktoré by sme siahali.“

(Benjamin Mays, americký pedagóg)
22553219_10210234043712625_6751669764581487150_o(foto: Miro Trimay)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415116x
Priemerná čítanosť článkov: 3431x

Autor blogu

Kategórie