Mal Steve Jobs svoj Osobný príbeh?

18. novembra 2012, marcelpales, Eseje a úvahy

„Život je skutočne štedrý k tomu, kto prežíva svoj Osobný príbeh,“ píše sa v diele Alchymista od brazílskeho spisovateľa Paola Coelha. Niekto z nás v slovách knihy nachádza pravdu a možno ju už aj napĺňa, ďalší sa v nich stráca a nič mu nehovoria. Sme tu pre niečo, či žijeme „len tak“? Steve Jobs, zakladateľ „jabĺčkovej“ firmy, zanechal vo svojom životnom príbehu aj nejedno odporúčanie.

Nedávno som sedel v kancelárii u filozofa a vysokoškolského pedagóga Dr. Jozefa Bugára. Cestičky rozhovoru sa nám zatočili aj k súčasnej dobe a smerovaniu ľudstva. Prečo asi tak vzrástol počet ezoterickej literatúry? Čo môže znamenať toľko omieľaný koniec sveta v roku 2012? Odpoveď sme hľadali kdesi v rozmedzí pólov materializmus a duchovno. Svoj osobný príbeh totiž mnohí nenachádzajú (ani nehľadajú) práve vďaka zablúdeniam – väčšinou k hmotnému či k nejakej závislosti. Snaha zarobiť, kúpiť to a to, môcť hento či ono. Za minulé storočie postúpila matéria do popredia natoľko, že ak sa človek nechce stratiť (sám sebe), potrebuje siahať po duchovnom. Zrejme preto ten zvýšený počet ezoterickej, duchovnej a rôznej inšpiračnej literatúry na pultoch kníhkupectiev. Či množstvo motivačných filmov, cirkví, kultov, hlásateľov a rôznych „duševných obroditeľov“. Coelhov Alchymista je medzi nimi jeden z erbových. A darí sa mu „chytať ľudí za srdce“.

Človek od momentu narodenia, keď do sveta vystrčí malú hlavu, otvára akúsi vnútornú knihu (porovnaj s „tabula rasa“), do ktorej sa zaznamená jeho príbeh. Najprv ako drobec počuje (a poslušne počúva) hlasy z okolia, ktoré vytvárajú jeho scenár. Neskôr však chytí do rúk pero on a začne písať samostatne. Už totiž počuje svoj vnútorný hlas. Ak však ponechá, aby naďalej prevládali vonkajšie hlasy, nikdy nedospeje k sebe samému. Vždy bude dávať na to, čo povedia iní, čo si iní pomyslia, čo iní očakávajú, čo iní chcú, čím iných sklame, čím iných očarí a čo sa mu vzhľadom k okoliu oplatí. Vnútorný hlas pod nánosmi iných hlasov oslabne a zakrpatie. Osobný príbeh nenájde správnu niť. Inak to nevidel ani jabĺčkar Steve Jobs: „Váš čas je obmedzený, tak ho nemíňajte na život niekoho iného. Nenechajte sa ovplyvniť názormi iných. Prehlušia váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, nájdite v sebe odvahu nasledovať srdce a vlastnú intuíciu. Ony totiž už dopredu vedia, čím sa skutočne chcete stať.“

Vedieť byť sám, odpútať sa od ostatných. Uvažovať, či idem dobre. Či moja cesta má zmysel. Či sa môj príbeh uberá správnym smerom. Či žijem srdcom. Či žijem vedome. Alebo len tak náhodne, ako keď sa s listom pohráva vietor a on sa ním necháva unášať, až kým sa nezmení na prach.

Dovnútrapočutia, priatelia!

„Nie je nič horšie, ako kvôli dažďu, únave či chladu,

alebo zo strachu pred chladom a osamelosťou nedôjsť tam, kam si človek predsavzal.“

(Miloslav Nevrlý, český zoológ a cestovateľ)

(ilustrácia vlastnou technikou: Michal LumpArt Lunter)

pozrite si aj krátke inšpiratívne video: Poďme spolu hľadať šťastie

a niečo ďalšie na čítanie: Zrýľujem ťa tak, že budeš plakať (od šťastia)

– želám Vám nádherné dni –