Vyprázdniť sa nie je hriech

10. marca 2013, marcelpales, Eseje a úvahy

„Ja vás teraz nepočujem! Totiž zložil som si mašinu z uší…“ oznámil nám starší pán a my sme jeho priznanie odmenili smiechom. Prečítal niečo zo svojej literárnej tvorby a po nej si „mašinu“ založil naspäť. Tak dal šancu aj ostatným hlasom.

Bolo to na stretnutí členov literárneho klubu Litera 2 v Banskej Bystrici. Zaujala ma tá jeho mašinka. Veď keď sa mu nechce, nemusí počúvať vonkajšie hlasy. Zloží si „načúvač“ a počuje len svoje vnútro. Na ostatné okolie mu postačí usmievať sa. A takto vlastne aj odchádzajúci sluch mu prináša nejakú výhodu.

Keď snorím po okolitom svete, neraz sa mi zazdá, že veľa ľudí svoj vnútorný hlas ochotne stráca a nechávajú (si) ho prehlasovať, prekričať hlasmi z okolia. Nie je problém ich zviesť, nahovoriť, preonáčiť, dokonca kúpiť si ich. Prestávajú byť sami sebou. Ale už aj starý symbol múdrosti, Sokrates, kládol dôraz na výnimočnosť vnútorného hlasu v hľadaní seba a dobra (nazýval ho daimonion). Sám viem, že je ľahšie čosi napísať, ťažšie ale činiť sa. Nenechať sa zlanáriť vonkajšími hlasmi. Lebo tie vedia postupne prenikať aj do vnútra a tváriť sa ako „domáce“.

Trápite sa, príde však vonkajší hlas v podobe kamaráta a navrhne vám pomoc – pozve vás na pohárik (pričom Slovák nikdy nezostáva pri jednom). Máte nejaké povinnosti, do ktorých sa vám nechce, príde vonkajší hlas a zvedie vás k niečomu príjemnejšiemu. Napokon sa vonkajší hlas usadí vnútri a už ani nepotrebujete kohosi pri sebe. A podobných príkladov najmä v rozhodovaní sa je neúrekom. Náročnejšie je odolať a vybrať sa nevyšliapanou cestou – k sebe samému. Nedávno mimoriadne skloňovaný muž Benedikt XVI. už dávnejšie zdôraznil a mal pravdu slovami: „Vonkajšie znečistenie života, ktoré zažívame, je odrazom a prejavom vnútorného znečistenia, na ktoré veľmi málo dbáme.

Nie je jednoduché vyprázdniť sa. Myslím tým vyprázdnenie od všetkých hlasov. Myslím tým nájdenie jediného správneho. Mašinéria súčasnosti má veľa pascí. Držme si… palce!

Dopočutia!

„Najdlhšia cesta človeka je cesta do svojho vnútra.“ (Dag Hammarskjöld)

(foto: Juraj Kuboš)

(maľba: Michal LumpArt Lunter)

 

niečo ďalšie na čítanie:

pre tých, čo máte facebook, báseň Počuť tak váš vnútorný hlas

alebo si pozrite video o mužovi, ktorý rozsieval úsmev TU

 

Veľa šťastia vo vyprázdňovaní sa! :)