Láske sa podarí naplniť aj boľavé ticho

1. septembra 2013, marcelpales, Poviedky

„Prvý raz na mňa siahol,“ konečne niečo vyslovila, aby prerušila dlhý čas mlčania. Po jej prekvapujúcom objavení sa vo dverách a vstúpení dnu sa okrem sĺz a ukotvenia v jeho objatí nezmohla na nič viac. Ticho hučalo.

„Toi et moi, Deux cœurs qui se confondent…“ v pozadí hral šansón. Večer sa usadil v tme, na stole horela sviečka a v nich ľútosť. „Ty a ja, dve srdcia, ktoré sú spojené…“ Vo vzduchu zavisol otáznik, ako je možné, že dvaja ľudia sa raz spoja, ale neskôr sa z jednej skaly stanú už len dva kamene, ktoré občasne zaiskria. A niektoré z iskier pália. Všetko.

„Prvý raz… A pred deťmi!“ vyslovila a pomedzi slová prehĺtala dážď sĺz. Čo tam po tele, ale v duši ju to bude bolieť dlho. Iné ruky ju teraz hladili a snažili sa ju upokojiť, utíšiť. „Loin du reste du monde…,“ lietal text z piesne okolo nich. „Ďaleko od zvyšku sveta…“ Plakala. A ticho naďalej bolelo. 

 

„Zobudiť sa vo dvojici v Paríži. Dať si raňajky. Veľa syru! Voňavú kávu! A pozerať na prebúdzajúcu sa ulicu. To by som brala!“ nechala sa zasnívať o čosi neskôr, keď láva najmocnejších stisnutí vnútra začala chladnúť. Nahlas opisovala parížsky sen, len aby odklonila svoje myšlienky do krajšieho svetla.

„A vieš, že dnes je mesiac v splne?“ zadíval sa jej do očí.

„A? Čo s tým?“ nechápavo sa spýtala.

„No to sú také detské povery… Vždy som im veril a postával často pod oknom pri splne mesiaca. Vysielal som k mesiacu prosby za malé či veľké sny. A niektoré sa skôr či neskôr naozaj splnili!“ opísal jej nadšene.

Usmiala sa. „Entre chien et loup dans nos rêves déserts. L’amour a su combler les silences.“ Láske sa podarilo naplniť ticho.

„To je milé! Nevedela som o takej čarovnej moci mesiaca…“

Vo vzduchu visel otáznik, ako je možné, že dve srdcia sa náhle nájdu a spoja, oprú o seba, aby zistili, že zapadajú ako dve polovičky srdiečok príveskov na retiazke.

Zadívala sa mu krátko do očí, našla v nich pravdu a potom sa už len uložila na jeho hruď. Aby počula v tlkote odpoveď. A jedinú istotu. Nádej.

Láske sa podarilo naplniť ticho. „Fais-moi l’amour encore…“ Tak prečo nenechať milovať?

SONY DSC(foto: autor)