Založ si blog

Meškajúca pošta

„Určite to nie sú domáci! Blúdia tu! A teraz sa rozhodli postáť tam hore pod lesom. Radšej tadiaľ ani nejdem. Nechám si to na záver. Veď ktovie, čo sú to za mafiáni,“ pomyslela si podozrivo poštárka a prešla výnimočne na iný rajón.

„Podomoví predajcovia, čo okrádajú opustených seniorov! Dávam im chvíľu, ak nezmiznú, volám políciu! Určite sú to oni! Ešte nás tu vykradnú!“ rozmýšľala osemdesiatjedenročná starenka, ktorá spoza záclony pozorovala neznáme auto.

Tmavozelené vozidlo zastavilo na príjazdovej ceste, ktorá viedla k trom posledným domom tejto vrchárskej oblasti. Nad domami bol už len les a nad ním takmer nedotknutá laznícka príroda.

„Prečo sem nezabočila? Čakám na ten list ako na spasenie a ona ma obíde? To sa jej ešte nestalo! A dnes mi to malo prísť! Ešte nikdy na nás tu nezabudla,“ nechápal ďalší zo starčekov, ktorí obývajú túto vyvýšenú oblasť, kde znie celodenne pokoj a kam dobrú noc väčšinou nechodia dávať ani len líšky.

„Dobre, vypni motor! Nejdeme ďalej hľadať! Toto je fajn miesto. Zdá sa, že tu nieto živej duše a domy vyzerajú opustene. Možno sem chodia majitelia len na víkend,“ povedala žena v aute a šofér poslúchol.

„Rýchlo to zahas a zakop! Fízli! Utajení v akomsi osobnom aute! Niekto nás nabonzoval!“ dával inštrukcie mladšiemu kumpánovi prestrašený mladík. Stáli v lese nad poslednými domami, práve sa chystali na zelené potešenie, ktoré ich prenesie do iného sveta, no neznáme auto ich trocha zaskočilo.

„Mafiáni! Tajné kšefty… Možno dohodujú nejakú politiku a odtiaľ zhora vidia, či sa k nim niekto blíži. Ešte môžem skončiť s guľkou v hlave,“ pomyslela si poštárka, ktorá pri roznášaní pošty v nižších polohách tejto samoty neustále pozorovala, či sa neznáme auto už pohlo na odchod.

„Podomoví! Koľko o nich minule hovorili v rozhlase! Na seniorov sú špecialisti! Ale ako sa dozvedeli o nás? Veď tu žijeme, ani čo by sme už ani nežili. Nabudúce zavolám do tej rozhlasovej diskusie a poviem im, že už aj ja mám osobnú skúsenosť!“ dušovala sa starenka.

„Nepozeraj už toľko, nikto tu nie je, jedine tá poštárka, ale tá roznáša len tam dole. Poď sem ku mne,“ dohovárala žena šoférovi a ten poslúchol.

Všetci teraz zaostrili na neznámeho muža, ktorý vystúpil z dverí šoféra, podozrivo sa rozhliadal po okolí a prešiel na zadné sedadlo. Dvere sa zabuchli a opäť bolo ticho.

„Mafia! Dnes tu potečie krv! Aby som už radšej išla domov. Šéfke poviem, že mám veľké bolesti zuba,“ zhrozila sa poštárka.

„Rýchlo zamknúť! Isto sa ten sviniar šiel prezliecť za nejakého fúzatého podomového predajcu a o chvíľu mi bude klopať na dvere!“ bežala stará pani zamknúť dom a v strachu pozorovala z okna, či k nej ktosi príde.

„Nemieni sem ísť? Prečo sa vzďaľuje? Dnes mi to malo prísť! Podám na ňu sťažnosť!“ hromžil starček, ktorý čakal na poštárku ako na spasenie.

„K zemi! Ľahni si a čuš! Sú to isto kukláči! Jeden prešiel dozadu na sedadlá obliecť sa. Tam môžu mať ďalekohľad s fotoaparátom. Sme v zadku! Keď ti poviem, budeme sa plaziť čo najďalej odtiaľto! Kašli na blato! Ak nás chytia, sme za mrežami!“ dohováral so stiahnutým hrdlom mladík mladšiemu kamarátovi, ktorý ľahké drogy už dávno rozsypal do blata a pre istotu poriadne udupal a zmiešal s listami.

„Azda nás v tejto opustenej oblasti ozaj nikto nevidel,“ prihovorila sa žena mužovi.

„Určite nevidel. Možno tak nejaká líška. Ale už dosť bolo slov, poďme na to, lebo ti opäť bude volať tvoj starý ako minule na lavičke,“ povedal muž a pustil sa do vášnivého vyzliekania, bozkávania a milovania sa so svojou milenkou.

(ilustrácia: Anna Šenkeríková)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413981x
Priemerná čítanosť článkov: 3421x

Autor blogu

Kategórie