Založ si blog

Vrchoľte v nahote

Nahota. Všetko, čo si na svet prinášame a čo si z neho odnášame, je nahota. Teda ani dukáty v banke, ani za tašku šperkov, ani stodva párov topánok či veci, na ktoré nám doma sadá prach. Odídeme nahí. „Obliecť“ môžeme akurát náš život. Ktovie, možno aj podľa toho bude vyzerať to, čo s nami bude po poslednom výdychu.

Keď si kdesi na výlete prezeráte tradičné domčeky spred dvoch storočí, staré izbice voňajúce domovom, všimnite si jedno. Koľko stačilo na šťastný život tým bohabojným ľuďom kedysi a koľko NEstačí tým dnes. Humorné. Ba až smutné, však? Človek si azda aj namýšľa, že keďže dnes vieme o mnohom oveľa viac, sme múdrejší. Zapácha to pozlátkou. Dnes sa ľudia obliekajú trocha inak, inak obliekajú aj svoje obydlie, inak obliekajú svoje dni. Viac hromadia toho, čo je vlastne prebytočné.

Duševne zrelý človek by si mal vedieť položiť otázku o zmysle života. Jeho života. Mal by to nie len vedieť, ale aj vyskúšať. Pátrať po svojom „poslaní“. História nám radí: „Poznaj sám seba!“ Asi sa to nezdá, ale pravdou je, že mnoho ľudí za celý život nerozpozná svoje možnosti, svoj dar a to spomínané „poslanie“. Koľká to škoda. Nespoznajú sa. Žijú v tom, že o sebe vedia všetko. Práve tie prebytočnosti, ktorými zaodievame všetko možné, nám občas zatienia výhľad do samého seba, výhľad na obraz nášho života.

„Načo mám to, čo mám?“ Táto prostá veta v sebe skrýva viac, ako sa navonok zazdá. Známy psychiater Viktor Frankl súčasnej dobe vytýka, že človeku podhadzuje do cesty nadbytok vecí, nadbytok informácií. V týchto sa potom ľudia strácajú. Je trebárs u teba, milý čitateľ, bežné, že si kladieš otázku – Načo mám to, čo mám? „Ak chce človek obstáť v záplave dráždidiel, musí vedieť, čo je dôležité a čo nie, čo je podstatné a čo nie, jedným slovom, čo má zmysel a čo nie,“ hlása Frankl. Aj ja mám veľa vecí, ktoré nepotrebujem. Viem to. Šťastný je ten, ktorého nároky sú najmenšie, a predsa si každodenne nachádza mnoho dôvodov na úsmev. Aké poučné by bolo, keby každý človek z rozvinutej krajiny musel povinne aspoň raz absolvovať výmenný pobyt s človekom z chudobnej krajiny.

Obnažme sa! Zhoďme zo svojich dní to nepotrebné ošatenie. Skúsme oddeliť potrebné od nepotrebného. Separujme. Presne ako pri triedení odpadu. Je to ako zhodiť prebytočný tuk. Nezabudnime na svoju nahotu, s ktorou sme prišli na svet. Namiesto vecí prečo radšej nehromadiť dojmy, úsmevy, zážitky, ktoré majú hodnotu. Rozdávať sa. Dávať lásku, nachádzať ľudí, byť hľadačom pravdy. Tvoriť! Veď čo je krajšie, keď môžeš odísť s vedomím, že vlastne ostávaš. V iných.

„Byť človekom znamená byť oddaný nejakému dielu, ktorému sa človek venuje, nejakému človeku, ktorého miluje, alebo Bohu, ktorému slúži.“ (Viktor Frankl)

(fotoilustrácia: internet)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415256x
Priemerná čítanosť článkov: 3432x

Autor blogu

Kategórie