Založ si blog

O opicu navyše

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase.

„Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala v pierkach bažanta.

„Len zo mňa robte alkoholika!“ zasmial sa otec. „Nelka, ráno ma trocha bolela hlava, ale už je dvanásť, už som čo-to aj zjedol… Je mi oveľa lepšie. Čo máš také súrne?“ povedal otec popri grilovaní a príprave obedných špecialít.

„Vieš, v tej kontaktnej ZOO tuto neďaleko im ušla opica. Tak by sme si mohli pohnúť a vyraziť tam čím skôr,“ naliehalo dievča.

„Normálne živá opica? To ma podrž!“ zasmial sa otec.

„Vážne! Pozri sa, aká je zlatá! Nemôžeme ju nechať, aby ju tam niekde prešlo auto!“ ukazovala mu dcéra opicu na fotke, ktorú pred chvíľou zdieľala aj na sociálnej sieti.

„Ja som za! Keď tú opicu aj neuvidíme, ale kontaktnú ZOO sme si toto leto chceli pozrieť. A nečudo, že Nelku to tam ťahá, veď chce byť zverolekárkou, tak ju podporme!“ povedala mama, odložila kopu pierok bažanta a bolo rozhodnuté.

„Dobre, takže program na dnešné popoludnie: prehliadka kontaktnej ZOO a záchrana opice!“ zahlásil otec a čoskoro už čakali len naňho.

„Dievčatá?“ vyšiel otec z chaty a dúfal, že ženy mu s riešením problému ako obyčajne pomôžu.

„Oco, už si mal byť oblečený a ty si v tom istom!?“ spustila nedočkavá dcéra.

„Áno, ocko?“ reagovala mama, pretože šípila podľa tónu, ktorým sa otec vložil do otázky, prekážku.

„Kedy naposledy ste videli kufor s mojím oblečením?“ netajil otec otázniky v očiach.

„Tvoj kufor? Asi… Doma?“ odvetila pohotovo dcéra.

„Asi aj ja len doma,“ pridala sa aj mama.

„A ja tiež. A tak sa zdá, že sme ho tam nechali,“ povedal s neradostným úškrnom.

„Takže jediné, čo si vieš obliecť, je to, čo máš na sebe?“ uistila sa dcéra.

„Jediné,“ zhodnotil otec. „Ale nič to! Teraz poďme do tej ZOO a potom sa niekde zastavíme a nejaké oblečenie si dokúpim. Veď sa tu nechystám chodiť na módne prehliadky,“ navrhol otec a nasadol do auta.

„Ideš v týchto kraťasoch, v ktorých si spal a doteraz griloval? Sú určite zamastené,“ uistila sa mama.

„Mami, sú to maskáčové kraťasy! Tú špinu na nich ani nevidieť… A musíme sa ponáhľať! Mysli na tú chudinku opicu!“ naliehala opäť dcéra.

„Pre mňa za mňa, poďme!“ privolila mama a ozaj čoskoro parkovali pri kontaktnej ZOO.

„Vraj môže byť niekde tu v areáli, alebo už stihla ujsť niekam mimo a o to náročnejšie bude hľadanie,“ zreferovala najnovšie poznatky dcéra, ktoré sa dozvedela od predavačky vstupeniek.

„Tak si to tu popozerajme a možno budeš mať na ňu šťastie. Ale vidíš, koľko je tu ľudí… To by ju už určite niekto zbadal, nemyslíš si?“ pochybovačne povedal otec.

„Nepočúvaj ho! Kto hľadá, nájde! A možno sa to podarí práve tebe!“ chytila jej stranu mama.

„Veľmi by som ju chcela nájsť! Predstav si, ako o tom budem hovoriť v škole po prázdninách ako o najväčšom zážitku,“ zasnívala sa Nely.

„Veď jeden zážitok už máš! Zabudli ste môj kufor s oblečením a ja tu chodím ako nejaký tulák! Ani mamina sa ku mne nepriznáva,“ zasmial sa otec.

„Ale veď už toľko nehundri! Ideme, konečne sme na rade,“ vstupovali do veľkej klietky, aby sa pozreli na mladú tigricu.

„Čudujem sa tým mladým animátorkám, že sa neboja byť celé dni s tigrom či medveďom v klietke. Ja mám strach,“ priznala sa mama.

„Ale mami, veď tu to nie je také ako u nás v košickej ZOO alebo ako v Bojniciach,“ upokojovala ju dcéra.

„Veď drieme! Je jej úplne jedno, že si ju obzeráme,“ povedal otec a tigrica razom ožila, ako by jej ktosi čosi pošepol do ucha.

„Nemáte tu náhodou niekto niečo mäsité? Síce žrala, ale takto reaguje, keď ju ideme kŕmiť. Poďte radšej pokojne a pomaly von z klietky,“ usilovala sa udržať dav v pokoji animátorka, lebo mladá tigrica bola pripravená útočiť.

„Moje nohavice!“ spomenul si otec na grilovanie a na to, ako si celý čas od surového mäsa zamastené ruky utieral práve do nich.

„Čo ideme robiť?“ pošepla vystrašená mama.

„Choďte všetci pomaly von, ja ju zabavím,“ vystúpil otec z davu ľudí a tigrica ho nasledovala.

Kým sa ľudia postupne vytratili von, mohli už zvonka v pokoji pozorovať, ako sa tigrica chystá na voňavý olovrant. Animátorka bežala privolať pomoc. Muž sa však nezľakol, zotrval v pokoji, išlo predsa o mladú tigricu, ešte len nedávno mláďa. Keď sa priblížila a chýbal už len skok, prišli mu na pomoc zamestnanci ZOO.

„Tak teraz už viem, že v škole po prázdninách nebudem rozprávať o zážitku s opicou, ale s tigrom,“ zasmiala sa dcéra po tom, ako otca radšej poslali do auta, kým si pozrú zvyšok ZOO.

Otec sa však v aute dlho neohrial sám. Čoskoro ho prekvapila mama, ktorá si k nemu s veľkým výdychom prisadla a vysvetlila mu, ako krátko po jeho odchode navštívili s Nely priestor s líškou a nastala podobná situácia.

„Veď ty si mäso negrilovala a nemáš mastné nohavice?!“ čudoval sa otec.

„No hej, ale celý čas som dorábala s pierkami bažanta a napokon som si ich zabudla vo vrecku. Líška bola hladná a taký bažant by bol pre ňu pochúťkou. Našťastie ju pomerne rýchlo spacifikoval animátor a my všetci sme bežali z klietky von,“ vysvetlila mama a kyslo sa usmiala.

„To ma podrž! Sme my ale rodinka!“ zasmial sa otec.

Vtom ktosi zaklopkal na okno na strane mamy, ktorá vzápätí zvýskla a takmer omdlela. Cez okno na ňu totiž hľadela sympatická opica na rukách Nely. Po chvíli opatrne otvorili okno.

„Našla som ju cestou do auta. Aká je prítulná, však? Idem im ju zaniesť, dobre? To keď poviem v škole, odpadnú!“ zasmialo sa dievča a išlo nájdenú opicu vrátiť.

„Tak na toto si musím večer s Vojtom vypiť! A nech mám zajtra aj opicu!“ zahlásil otec.

(ilustrácia: Anna Šenkeríková)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

Poznať svoje odkiaľ-kam

28.06.2020

Kráčam po mäkkých kopčekoch zeme, pod ktorými tuším staré hroby. Na tých o čosi novších, kde sa ešte zachovali náhrobky, badať ryhy po písmenách, ale keďže farba už dávno opadla, ťažko z nich lúštiť obsah. Kamarát, vyštudovaný etnológ, odtrhne listy z púpav a šúcha nimi po neviditeľných písmenách. Razom je časť pomníka zafarbená a čitateľná. Ale [...]

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414971x
Priemerná čítanosť článkov: 3430x

Autor blogu

Kategórie