Založ si blog

Čas, vôľa a trpezlivosť

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá.

Spomienkou stojím v tohtoletnej Rajeckej Lesnej v starobylých priestoroch zachovaného pozostatku niekdajšieho kostola (v presbytériu) a obdivujem prácu archeológa. Pýta si to síce more času a priam chirurgické úkony, ale odkrýva tak historické perly. Veď ide o priestory z 13. a 14. storočia, ktoré vďaka trpezlivej snahe archeológov ukazujú dlhodobo zakonzervované unikáty. Starý zvyšok kostola slúžil ešte v minulom storočí najprv ako sýpka, neskôr ako chemický sklad, pričom steny boli v novej (červenej) dobe nešikovne (bez ohľadu na vzácnu pamätihodnosť) prekryté na bielo. Archeológ mi vysvetľuje, čo ktorá odkrytá vrstva omietok ukrývala – od nástenných malieb po stáročné texty. Nuž hocikde čosi také na stene človek nevidí. Len to chce čas a trpezlivosť, lebo strmhlavosť sa v archeológii nenosí – a vlastne by toho veľa ani nepriniesla.

O niekoľko desiatok metrov ďalej nájdete v Rajeckej Lesnej miesto, ktoré každoročne navštívi množstvo turistov. Známy Slovenský Betlehem je dielom majstra Pekaru, ktorého nedožitú storočnicu si pripomíname práve tento rok. Nepozerám sa na ojedinelý skvost prvý raz, ale beztak žasnem. Mozaika Slovenska v drevenej jedinečnosti. Koľko si to vypýtalo času? A koľko trpezlivosti, pevnej vôle… Ale keď človek chce, môže veľké veci – hoci aj s prázdnymi dlaňami a kusmi dreva. Krok po kroku, deň za dňom, rok za rokom. Drevo možno pritom vymeniť za všeličo iné, veď paleta záľub a záujmov je nekonečná.

A ešte jeden príklad, ale tentoraz knižný… Svetoznámy útly titul, ktorý sa oplatí aspoň raz za život prečítať. Napísal ho Francúz Jean Giono a názov znie Muž, ktorý sadil stromy. Ale to už nechávam na čitateľa, aby zhodnotil tento rozmer ľudskej snahy a trpezlivosti.

Či už ide o odkrývanie histórie, či už o remeselníctvo, o záhradkárstvo, učenie sa, či o množstvo iných aktivít, za všetkým možno nájsť jeden dôležitý základ. Najprv sa čosi objaví len ako nápad, potom je na nás, ak sa chceme posunúť ďalej, či budú semienka nápadu zasiate do vhodnej zeme, nuž a kým z nich čo-to vyrastie, zrejme neprejdú len dve-tri nedele. S našimi dňami je to ako s tou zemou a semienkami. Máme množstvo možností, čo zasiať – každého robí šťastným čosi iné. A potom už „len“ tie dve čarovné prísady – trpezlivosť a vôľa. A po čase, ak vydržíme, príde ovocie, ktoré môže náš život ozmyselniť. Veď napokon, aj cesta k cieľu je cieľom – ale nepostačí urobiť len prvý krok, ale vydržať aj pri tých ostatných.

„Pravým bytím človeka je jeho čin.“ (G.W.F.Hegel)

(fotoilustrácia: Renata Veltyová)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Poznať svoje odkiaľ-kam

28.06.2020

Kráčam po mäkkých kopčekoch zeme, pod ktorými tuším staré hroby. Na tých o čosi novších, kde sa ešte zachovali náhrobky, badať ryhy po písmenách, ale keďže farba už dávno opadla, ťažko z nich lúštiť obsah. Kamarát, vyštudovaný etnológ, odtrhne listy z púpav a šúcha nimi po neviditeľných písmenách. Razom je časť pomníka zafarbená a čitateľná. Ale [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415218x
Priemerná čítanosť článkov: 3432x

Autor blogu

Kategórie