Založ si blog

Dnešné menü: Láska a porozumenie

Prišla mi milá správa od známej, ktorá pracuje v bratislavskej reštaurácii. Písala mi, že tam zavítal zákazník s originálnym prianím. Totiž na obvyklú otázku čo si želáte, odpovedal neobvykle: lásku a porozumenie. Verím, že túto špecialitu by v ponuke reštaurácií, ale aj v rámci ostatných služieb, prijalo viacero z nás. Z nás, ktorí obľubujeme ľudskosť.

Keďže sa momentálne nachádzam v rakúskom Grazi, neraz sa prichytím pri porovnávaní domácich zvykov s tými tunajšími. Aj keď sú to naši susedia „odvedľa“, je to iný svet. Zatiaľ všade, kam som vstúpil, srdečne ma pozdravili ich typickým pozdrav Boh! A pri odchode nezabúdajú popriať krásny deň. Azda nie je potrebné spomínať, s čím sa niekedy aj viackrát za deň stretá Slovák (resp. s čím sa, žiaľ, nestretá).

Idúc tu dnes z centra mesta, vracal som sa akýsi zamyslený. Kráčal som s vážnou tvárou, občas hľadiac na chodník, občas na okolie. Milujem pozorovanie ľudí, preto vždy keď niekto išiel oproti, zdvihol som pohľad a pozrel sa na neho. Moju pochmúrnosť napokon rozbúrala jedna dievčina. Prechádzala okolo na bicykli a keď som sa na ňu pozrel, darovala mi široký úsmev. Vlastne ona si ho niesla so sebou, svietila si ním na cestu. Chvíľu som zostal v pomykove, ale potom mi došlo, že to bolo čosi podobné, ako keď na vás zasvieti slnko – ako keď sa vás dotkne príjemný vánok. Teda niečo obyčajné, jednoduché, zároveň však niečo vzácne. Niečo ľudské. Nestálo ju to nič – ani čas, ani peniaze, ani námahu. Dokonca ani slová neboli potrebné. Darovaný úsmev som nepohltil, ale prevzal a odovzdal na najbližšom rohu – pánovi, ktorý tam kosil trávnik. Možno aj jeho deň sa stal o čosi krajší.

Postačí malá lavína úsmevu. Príjemný pozdrav či zaželanie krásneho dňa. Od srdca. Postačí štipka ľudskosti aspoň raz denne a svet o čosi oteplie. V srdciach ľudí určite. Nešetrite preto tým, čo vás nič nestojí. Kašlite, panebože, na to odcudzenie, ktoré sa dnes nosí. Čo je na tom, že toho človeka nepoznáte? Možno práve ten váš úsmev odomkne jeho zatrpknutosť. Práve vy môžete byť spúšťadlom nového domina ľudskosti. Nič nestrácate. Láska a ľudskosť sú nevyčerpateľné zdroje. Stále z nich dávate a oni sa neminú. Tak smelo do toho!

„Príliš veľa myslíme a príliš málo cítime. Viac ako stroje potrebujeme ľudskosť. Viac ako rozum potrebujeme láskavosť a miernosť. Bez toho zvlčíme a stratíme všetko.“ (Chlarlie Chlaplin)

(zdroj pre obrázok: eatsleepshitfuck.com)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414880x
Priemerná čítanosť článkov: 3429x

Autor blogu

Kategórie