Založ si blog

20 tisíc pádov na zadok

Tou dvadsiatkou tisícok zadkopádov nemyslím na opilcov, tackajúcich sa domov ako Adam Trnka z Rysavej Jalovice. Nemyslím ani drobné deťúrence, ktoré v snahe naučiť sa chodiť ocitajú sa na malom zadku pomerne často. Dnes uvažujem o tebe, milý čitateľ, ktorý máš svoju zadnicu možno pokojne usadenú na mäkkom teplom mieste a žiaden boľavý otras jej teraz nehrozí. Potrasme my spolu radšej myšlienkami!

Istý pán Geoff Colvin si dal tú námahu, aby pre nás napísal knihu, ktorú pomenoval výstižne – Talent nerozhoduje. Okrem iných skvelých príkladov v nej spomína aj jednu olympijskú víťazku – krasokorčuliarku Šizuku Arakawovú. Odhaduje sa, že kým svoje majstrovstvo vytrénovala k dokonalosti (čítaj – k olympijskému zlatu), padla viac ako 20 tisíc ráz na zadok. Ako už iste vieš, drahý čitateľ, ľad nie je mäkučký ako nafúknuté periny, nie je ani teplý ako vysedené miesto. Je tvrdý a chladný. Zrejme ju to občas zabolelo, keďže taký krasokorčuliar obvykle nekorčuľuje v hokejovej výzbroji ani v hasičskej „rovnošate“. Práve naopak – ide do toho chabo odetý, aby sa mohol ladne vyšvihnúť do vzduchu, zatočiť sa, rozdať úsmev a dopadnúť s ľahkosťou bytia.

Každý z nás má sny a túžby, za ktorými vo svojich predstavách vesluje pravidelne. Nejedného z nás však odradilo pár tvrdých pádov a niektoré svoje ciele si ponechal už len vo vitrínke spomienok na to neuskutočnené. Aké smutné je potom myslieť na to, že to a to som vždy chcel, ale nepodarilo sa. Pritom vždy je šanca skúsiť to znova. Postav sa teda, milý čitateľ, pred oponu sveta a vykroč hoc aj do neznáma, do nebezpečenstva, do risku! Akokoľvek, len choď za svojimi snami! Buď ako dieťa, ktoré to, čo si želá, si just a just aj vydupe. Aj keby sa vôkol neho zleteli draci a on by im musel sťať všetky hlavy.

Strhni oponu všetkých tých vnútorných zábran, ktoré ťa brzdia dôjsť do cieľa. Cesta bude možno náročná, ale o to krajšia, keď na nej raz dôjdeš do konca. Keď ochutnáš víťazstvo. Tie pády sú nevyhnutné. Vezmi meč (vieru vnútra) a bojuj!

„Človek musí viac bojovať sám so sebou ako so všetkým ostatným.“ (František Saleský)

(výtvarná spolupráca: Michal LumpArt Lunter)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415181x
Priemerná čítanosť článkov: 3431x

Autor blogu

Kategórie