Založ si blog

Polovica srdca nestačí

„No že sa ten Hemingway nezdá! Chlapík!“ odvetila mu bez toho, aby odtrhla uprený pohľad od sivej knihy.

„Mnohí zažili vojnu, nielen on,“ poznamenal otrávene Tino a povystieral sa vedľa nej. Majky ležala v polosede s pokrčenými kolenami a občas si odpila z už takmer studenej mliečnej kávy.

„To je fakt, ale určite nie každý sa zachoval podobne. Keď ho zasiahol guľomet do nôh a prevŕtal mu kolená, bežal ďalej. A na chrbte niesol svojho kamaráta. A celý zakrvavený mal v sebe skoro tridsať črepín z vybuchnutého granátu. Škoda, že ten jeho kamoš neprežil!“ zakončila a pozrela sa na svoju láskopolovičku.

„A toto je čo? Si sa zahrala na maličkú zaľúbenkyňu? Takéto sme si robili v škôlke! Ale je to milé! No nerozumiem… Čo si myslela tými písmenami navôkol srdca?“ zdvihol obočie a zadíval sa na ňu spýtavo.

Kým Tino driemal, Majky mu na chrbát dlane nakreslila srdiečko. Do jeho stredu vpísala splusované iniciály ich mien. M+M. Srdiečko predelila šípom. Vznikli tak dve polovičky. Do hornej časti jednej vpísala písmeno D a do tej istej roviny druhej polovice vpísala M. Boli to protiklady. Podobne do spodnej častí vpísala na jednu stranu M a na druhú B. Tiež protiklady. Šíp cez srdce oddeľoval D, M, B od M, M, M.

„Máš pravdu, je to detské. Keď je človek dieťaťom, je najúprimnejší. Skús to rozlúštiť!“ vyzvala ho.

Chvíľu zotrval zahľadený na ruku, zmraštil čelo, krútil hlavou, potom sa dal tiež do polosedu a zadíval sa na Majky.

„Je mi jasné, že dve emká uprostred srdca sme my, ale tie písmenká navôkol mi nič nehovoria. Sú to nejakí ľudia?“ opýtal sa nechápavo.

„Vôbec nie. Celé je to o nás dvoch, Martinko. Jedna strana srdca si ty a druhá som ja. A ten šíp tam tiež nie je náhodne. Delí nás,“ naznačila mu.

„Ach, ty poetka! Vždy hovoríš v tajničkách! Raz z teba zošaliem a tiež začnem čítať knihy. A potom sa takto budem hrať ja s tebou! Však mi poraď viac! Nič mi to nehovorí!“

„Ty truhlík! Keby si pozornejšie počúval naše rozhovory, poznal by si odpovede! A zistil by si, či ma niečo náhodou nemrzí. Fajn, tak sa poďme rozprávať! Možno vďaka tomu vyriešiš tajničku! Čo keby sme napríklad začali od našich túžob?“ navrhla Majky s pokojným úsmevom.

„Teba niečo trápi? To som nevedel. O túžbach sme sa predsa debatovali minule,“ nechápavo jej pripomenul Tino.

„Však ja viem, ale minule si nedával pozor a preto nevieš odpovede na písmenká z ruky.“

„No dobre,“ kapituloval a zhlboka sa nadýchol.

„Tááák napríklad keď si pomyslíš na budúcnosť, aké máš túžby? Opíš tie, o ktorých už dávno snívaš!“ vyzvala ho Majky a svoju ruku mu vložila do tej jeho. Ak by bol viac všímavým, videl by, že jej prst zastal na písmene M, ktoré malo protiklad v písmene B. Ak by sledoval svoje slová, našiel by v nich eMko.

„Veď to už vieš, zlato! Chcel by som mať v práci úspech a vypracovať sa čo najvyššie, aby som mal dobrý príjem. Potom by som mohol mať vysnívaný dom, fajne zariadený, vysnené auto a dovoliť si všetko to, čo si teraz nemôžem. Dovolenky a tak. A samozrejme tešili by sme sa z toho spoločne. Ten dom by som nechcel len pre seba. Čo ty?“ vrátil sa zasneným pohľadom späť do izby a pozrel sa jej do očí.

„Keďže som učiteľka, chcela by som byť správnou učiteľkou. Vychovať zo svojich žiakov ľudí, ktorí prispejú ku krajšiemu svetu. Chcela by som byť nezlomná ako Hemingway na fronte a byť tu pre iných,“ zažmurkala do jeho nechápavých očí a opäť sa pokojne usmiala. V tom momente mala svoj prst na písmene B. Čochvíľa mu načrtne, že písmená M a B týmto poodhalili, aj keď on sa s tým v myšlienkach ešte bude musieť potrápiť. Čochvíľa mu načrtne aj to, že ostávajú ešte D a M, no tie vlastne vyplývajú aj z rozhovoru o túžbach a týkajú sa ich hodnôt. Sú to známe protipóly.

Dopila už studenú kávu a mala pocit, že v jej srdci začína ich vzťah tiež klesať k studenej.

(ilustrácia: Jaro Slabej)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413635x
Priemerná čítanosť článkov: 3418x

Autor blogu

Kategórie