Založ si blog

S vakom snov vo vlaku slov

Za spevu veselých pasažierov vlak vyráža zo stanice v Lučenci smerom do Kokavy nad Rimavicou. Stačí vziať vak slov, Novohrad je pripravený. „Som nadšený, je to živé hneď v začiatku,“ hovorí mi hudobník Roman, ktorý túto trať nepozná, ale teší sa na nový zážitok. Vlak literatúry nachádza svoje pokračovanie po piatich rokoch. Opäť spája literárnych autorov z rôznych končín, opäť k sebe pripája milovníkov slova, ktorí postupne strhnú aj bežných a nič netušiacich cestujúcich. Sme triezvi, podgurážení múzami umenia. A Roman, ktorý prichádza prvý raz, neskôr rozozvučí svoju gitaru, zaspieva a zožne potlesk zaplneného vlaku. Postupne si uvedomím, že láska k slovu znamená vždy nové cesty.

Známy antikvár Janko Cíger z Mädokýša, ktorý milovníkov dobrých kníh bežne pozdravuje vo svojom antikvariáte v Martine, tentoraz vystupuje v úlohe moderátora. Už na stanici v Lučenci pred štartom vlaku privíta prítomných, opisuje projekt Vlak literatúry a pripravuje nás na zážitkovú jazdu. V pozadí hrá divadelník Ján Haruštiak na verklíku, striedajú ho folkloristi či saxafonista, až má človek pocit, že čas možno skutočne zastaviť, aby sme mali možnosť preniknúť do krásy momentu.

„Postoj chvíľa, si krásna,“ aj tieto slová zaznejú neskôr z úst docenta Júliusa Lomenčíka, ktorý pripomína zosnulé osobnosti literatúry, rodákov jednotlivých obcí trasy. Vlak dosahuje prvý cieľ, Kokavu nad Rimavicou, kde v stanici postojí a kde jeho posádku víta domáca dychovka, množstvo žiakov, pani učiteľky, starosta či vzácni hostia z okolia a ostatní sympatizanti literatúry. Napokon vyprevádzaní úsmevom berieme sa na cestu späť. Opäť sa cestovanie mení na prelet ponad tvorbu viacerých autorov, ktorí svoje veci autenticky čítajú v sprievode pravidelných úderov kolies vlaku o koľajnice. Tu a tam sa rozozvučí harmonika či gitara, ľudia spievajú, posilňujú dobrú atmosféru, vnímame jedinečnosť okamihu. Pár kilometrov pred cieľom, teda neďaleko Veľkej Vsi, sa spájame so Slovenským rozhlasom a vstupujeme do vysielania. Prehovorí doň aj jedna z najskúsenejších, spisovateľka Hana Košková, ktorá chváli tvorbu mladých autorov. Až napokon vchádzame do cieľa, i keď cieľom bola, keď sa to tak vezme, samotná cesta. Zážitok, stretnutie s ľuďmi, s regiónom a so slovom. A vlastne aj so sebou samým.

V každom novom Dnes sme, my cestujúci, od pamätného dňa vzdialenejší, i keď v spomienke v ňom zostávame sedieť naďalej. Ten istý vlak síce jazdí, tá istá trasa zostáva, možno aj niektorí cestujúci, tie isté obce, ale už chýba označenie Vlak literatúry. A predsa sa ním tak trocha vezieme ďalej, trasy slov a myšlienok pokračujú a vedú cez nás, až sa tu a tam opäť raz pretnú. Spojilo nás slovo, spojili sme sa v ňom a uvedomili si krásu tejto záľuby. A takto nevšedne sa dá cez slovo spájať kdekoľvek a s rôznymi ľuďmi. Hoci aj vo vlaku na inej trase, keď aj bez literatúry – také vlaky slov neprichádzajú nikdy neskoro, nemeškajú. Stačí mať pri sebe batoh slov a nejaký ten sen o medziľudských križovatkách. Keď sa to tak vezme, samotný život, hoci aj v podobe jedného dňa z mnohých, je nevšedným literárnym príbehom, ktorým takéto vlaky-nevlaky idú neustále.

(foto: Milan Alberti)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415223x
Priemerná čítanosť článkov: 3432x

Autor blogu

Kategórie