Založ si blog

„Aby si zdochol!“ poprial mu.

Presúval som sa autobusom zo severu na juh. Cez Donovaly sa to trocha vlieklo. Brzdou boli cirkusantské autá, ktoré so svojím nákladom napredovali opatrne, pomaly. Zhodou okolností išlo o cirkus, ktorého predstavenie som si vychutnal dva dni dozadu. Napokon zišli na okraj vozovky a zrýchlili tak premávku. Vtedy za mnou zazneli tie čertovské slová.

„Aby si zdochol, ty cirkusant!“ zaželal šoférovi asi 22 ročný mladík a slovami hany ešte chvíľu guľoval.

Išlo o trojicu či štvoricu chalanov, ktorí sedeli kdesi za mnou. Bol som zahĺbený do čítania knihy, no občas sa im podarilo narušiť moju pozornosť. Síce riešili rôzne banálne veci a nedebatovali o ničom pre mňa hodnotnom, zaujala ma plytčina, v ktorej šikovne namáčali svoje slová. Výrok, ktorý jeden z nich vyslovil ako želanie danému šoférovi, to všetko zavŕšil. Našťastie zanedlho som vystupoval. Hlavou mi vŕtalo, či skúsiť zviesť s nimi boj a presvedčiť ich o tom, že slová tu nie sú len tak pre parádu, ale majú svoj význam a hodnotu. Asi by som potreboval aspoň 20 hodinovú cestu autobusom kamsi do Bulharska, aby som s tými chlapčiskami pohol. Viete, keď sú traja, ktorí si skalopevne držia stranu, a ja sám, ide to pomalšie.

Myseľ sa mi stratila v predstave, v ktorej bol hlavným hrdinom mladý autor dobro neprajúcich slov. Cestoval by kamsi na výlet s rodinou. Istý muž v autobuse by rozprával poučné príbehy, čo by mladíkovi nemálo vadilo. Chalan by celý čas na neho nadával. Rozhorčenie by zavŕšil svojou vetou o zdochnutí. A ona by sa zanedlho stala skutočnosťou. Muž, ktorý tak pútavo rozprával, by dostal srdcovú príhodu a dodýchal by. Zanedlho by sa čosi podobné udialo aj matke slovného šamana. Ona pritom bola človekom, na ktorom chlapcovi skutočne záležalo. Avšak zhodou okolnosti lekárom bol ten muž, ktorý náhle umrel. Takže nemal by jej kto poskytnúť odbornú lekársku pomoc. Možno až takáto situácia by pozmenila vnímanie vlastných slov mladíka.

Čoraz častejšie uvažujem o tom, že škola nedáva deťom to, čo by mohla a čo by aj mala. Cieľom by predsa malo byť vychovanie človeka (osobnosti) s hodnotovou orientáciou, v ktorej bude prioritou úcta k človeku, k prírode atď. Namiesto tlačenia množstva informácií, ktoré deti nikdy nevyužijú, by bolo vhodnejšie najprv naučiť ich správne si počínať v živote – vedieť si poradiť v rôznych situáciách, vedieť sa správať. Etika (resp. náboženstvo, občianska výchova či náuka o spoločnosti) sa vníma len ako taký okrajový „ľahký“ predmet. Práve ona by im mohla dať kľúče do života. Na hodinách literatúry namiesto hromadenia poznatkov o autoroch a ich dielach dalo by sa poukazovať na hodnotu a význam slova.

Slovo nám v mnohých prípadoch plynutím času tak zovšednelo, že nejeden človek si neuvedomuje jeho vzácnosť. „Ľudia sa strácajú v množstve zbytočných slov,“ varoval už Maxim Gorkij. Každodenne sa slovami plytvá, poprípade naopak – tam, kde by postačilo a ako soľ by padlo vhod čo i len jediné slovo, sa mlčí. Komunikácia patrí v rôznych podobách k mostom medzi ľuďmi. Neznalosť jej významu môže predstavovať nedorozumenia vedúce k páleniu týchto medziľudských premostení.

„Slovo je dobrý nástroj, len treba vedieť na ňom hrať.“ (Andrej Plávka)

(foto: Miška Marcineková)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415837x
Priemerná čítanosť článkov: 3437x

Autor blogu

Kategórie