Založ si blog

Milovanie na okraji tieňov

Mala obavy, že mocné búšenie jej srdca zobudí aj policajtov v aute na nočnej ulici, okolo ktorých pred chvíľou prechádzala. Takmer po špičkách cupkala slabo osvetleným chodníkom. Pod rohožkou skutočne ležal kľúč. Prežehnala sa a vošla! Zamkla dvere bytu, rýchlo sa vyzula a na vešiak zakvačila letný kabátik. Vedela presne, kde čo nájde, i keď sa vnútri ocitla prvý raz. Ak by bolo potrebné vloženie hesla v podobe rozpoloženia tela aj duše, bolo by správne. Vášeň.

Do hustej tmy chodby sa vpletali zrnká svetla z veľkej sviečky. Vosk z nej pomaly tiekol a pripomínal valiacu sa magmu sopky. Tancujúci tieň odhaľoval a zahaľoval africký obraz veselých bohov, ktorí svojím extázovým úsmevom vítali každého hosťa. Za dňa by oči votrelkyne boli zvedené pestrými a teplými farbami z plátna. Ale aj teraz, za noci, stávala sa zvedená aj vedená niečím božským.

Keď prekračovala prah spálne, mala na sebe už len nohavičky a všetko ostatné zostávalo kus po kuse na zemi za jej chrbtom. Tichý uragán ožíval. Deň hlboko spal. Pokoj plával izbou v mĺkvych tónoch ezoterickej hudby, ktorá dve bytosti jemne vťahovala do tranzu. Rozvoniavali usušené lupienky kvetov a tmavé obrysy predmetov sa stávali viditeľné len vďaka blikajúcim zvyškom svetla z chodby. Srdce jej zrýchlilo sonátu na vzrušenie, ktorú vybúchavalo už od vykročenia do nočnej ulice leta.

Ľavá strana postele pod oknom v tme skrývala život. V nej nepokojne tĺklo srdce muža. Pripomínalo jaguára, ktorý striehne na korisť a snaží sa nehybne vydržať do momentu, kým sa obeť nepriblíži. Už nahá sa vsunula pod prikrývku. Namiesto akéhokoľvek pozdravu sa našli perami a vychutnali prvý bozk. Len sem-tam osvetlení zvyškami svetla doputujúceho zo sviečky na chodbe sa pustili do onoho božského, čo zrejme vnášalo úsmev aj do tvárí afrických bohov v obraze na chodbe. V izbe sa postupne oteplilo, no najmä ich vnútra prechádzali do šialenej horúčky. Postupne im horelo azda všetko. Od častí tela až po celok duše. Magma vášne ich niekoľkokrát spojila vriacim vodopádom. Ich sopky sa v tú noc opäť stali aktívne.

Milovali sa. Už dávno. Už dávno sa poznali, už dávno si rozumeli a ležali v sebe navzájom, i keď ich telá si povedali áno až teraz. Až v túto noc sa premiérovo stretli aj fyzicky. Len vďaka jeho presným opisom vedela, kde a čo ju bude čakať, kde a ako sa má pohybovať. Ešte než noc pohrozila svitaním, odišla. Podobne ako pri príchode – bez slov, potichu, iba s mocným tlkotom srdca. Kvôli opakovaným sklamaniam z vlastnej minulosti sa rozhodli, že to skúsia takto. Milovať sa, avšak spätí predovšetkým dušami, a len občas sa na okraji tieňov slabého svetla v noci stretnúť a odovzdať sa božskému. Bez slov.

(ilustračný obraz: Michal LumpArt Lunter)

 

niečo ďalšie na čítanie tu: Ukájanie tela je „in“, duša je často „off“

a niečo zvodné pre uši TU

 

prajem Vám príjemný čas :)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Systém Patriot, PVO

USA majú viac ako 1 100 Patriotov. Poskytnúť ich Ukrajine však vyzývajú spojencov

30.04.2024 22:49

Poľsko aj Grécko už americkej výzve povedali nie.

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415724x
Priemerná čítanosť článkov: 3436x

Autor blogu

Kategórie