Založ si blog

Človek chytený do siete

„Kde v zadku všetci ste? Ani jeden jediný na slovíčko?“ nahlas vyslovujúc myšlienky hneval sa Domino a nad tmavozelenými očami mu naskočilo pár čiarok. Mama ho občas podpichovala, že tam nosí čiarový kód. A že nech stále nevysedáva len pri internete, vraj z toho mu tak preskakuje. Aj naskakuje..

Pod oknom sa už vyhrievalo ďalšie voľné ráno. Bol slnečný júl, prázdniny a niektorí vysokoškoláci netušili, čo s časom. Napríklad tučný Domino. Keď sa ráno zobudil, doma nikoho nebolo. Jeho rodičia zavčasu cestovali za prácou do susedného mesta a vracali sa až neskoro popoludní. Bol jedináčik a korytnačku, ktorú chovali od jeho dvoch rokov, už za spoločnosť dávno nepovažoval. S kamarátmi z okolia postupne stratil kontakt. Ďakoval nadprirodzenosti za internet. Ten mu prihrával priateľov a vypĺňal väčšinu času. Četovanie, hranie online hier, filmy, hudba, sem-tam nejaké novinky z jeho obľúbenej parkety – počítačového programovania. Tieto prázdninové dni ho ale nesmierne nudili! Všetci kamaráti z internetu sa kamsi rozpŕchli. Na brigády, festivaly, dovolenky, výlety, turistiku, k známym, či len tak, voľakde do prírody. Ani pokecať, ani poriadne zadrviť hru, ani nič! Hneval sa. A nových sa mu hľadať nechcelo.

„Kde všetci v zadku ste? Nudím sa ako opustený pes!“ nervóznymi údermi tučných prstov do klávesnice vyslal status na sociálnu sieť a pustil si ďalší film. Akúsi sci-fi novinku. Cítil sa nesvoj, ako vlk, ktorému obliekli cudziu kožu.

Asi v polovici filmu si dal pauzu, zbehol do chladničky po studený džús a nazrel na internet, čo je nové. A niečo tam aj našiel.

„Ahoj Dominik. Všimla som si tvoj status. Už dávno mi napadlo, že ťa oslovím. Však bývame na tej istej ulici a už sa mi ani nezdravíš. Občas spomínam na časy, ako sme spolu vyrastali a hrali sa vonka. Vtedy nuda nehrozila. Pamätáš?“ písala jeho niekdajšia veľká kamarátka Alexandra. Ale to išlo o časy, keď boli malí a k šťastiu im stačilo to, aby sa hrali spolu na ulici. Teraz, i keď boli cez sociálnu sieť prepojení, ju ignoroval, keďže bola slušným dievčaťom, ktoré rodičom vo všetkom pomáha a každú nedeľu sedí pokorne v kostole. Rozhodol sa, že jej neodpíše ani slovo. Vrátil sa k pozeraniu filmu.

„Shit!“ zhrozil sa, keď si uvedomil, že katastrofa, ktorá sa prihodila hlavným postavám, hrozí aj jemu. Vo filme išlo o dvadsiate druhé storočie, no v podstate problém bol ten istý. Ľudia sa sebe navzájom odcudzili natoľko, že život si užívali prevažne s virtualitou, ktorá im ponúkala všetko dokonale podľa ich predstáv. Nemuseli sa ani pohnúť z izby a pritom mohli precestovať svet, vytvoriť si pomocou fantázie a virtuality akýchkoľvek priateľov, nepriateľov, rodinu či sexuálne objekty.

„Ahoj…“ odhodlal sa Dominik na komunikáciu s Alexandrou, a to po dlhých chvíľach mlčanlivého pozerania sa z okna a uvažovania nad sebou.

Písali si dlho. Dohodli sa, že večer sa stretnú a zájdu kamsi. Podarilo sa im vypátrať a osloviť aj tretieho nezvestného z ich niekdajšej kamarátskej trojice. Večer už sedeli ako znovuobjavení pri kofole a smiali sa na tom, ako sa v útlom detstve stretávali na dvore u Alexandry a hrali rôzne hry pri detskom stolíku, na ktorom bola namaľovaná rozprávka o krtkovi. Dominik musel uznať, že virtuálna komunikácia nikdy nenahradí obyčajné stretnutie človeka tvárou v tvár. Nenahradí objatie, pohladenie, podanie rúk či pohľad do očí. Nenahradí ich, ale môže im napomôcť nájsť sa.

(záhradný stolík s maľbou – Michal LumpArt Lunter)

 

pozrite si aj niečo ďalšie:

poviedka Väzenie pre samoodsúdených

video Múdre slová z (britských) ostrovov

úvaha Slová sú kľúčom, ktorý odomyká ľudské vnútro

 

prajem Vám radostné dni a čo najmenej virtuality v nich :)

 

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414019x
Priemerná čítanosť článkov: 3422x

Autor blogu

Kategórie