Založ si blog

Stretol som krásneho človeka

Kráčame krížom cez pokojnú slnečnú ulicu, kde autá nebehajú tak ako v meste. Potom prašnou cestičkou, bráničkou v plote a ďalej krátko cez lúku. Mám pocit, že ma vedie mladý šarvanec, ktorý sa práve zobudil a páli ho v pätách. Vedľa mňa však svižným krokom vykračuje starý pán, ktorý má na chrbte jeho knihy života už osem krížikov poznačených a všetko nažité kde-tu presakuje cez slová. Uvedomujem si nádheru jeho staroby.

Ako za dlhoročným včelárom prišiel som za ním, aby sme nahrali rozhovor do rozhlasu. Vedie ma do veľkého a útulného včelína. Je krátko po obede a Pavel má už za sebou okrem iného aj odšoférovanie cesty do mesta a vysedávanie u lekára. Opisuje mi, koľko ľudstva tam bolo a akí sú tí ľudia ušomraní. Ako sa ustavične sťažujú. Že každý sa chce predbehnúť, každý sa niekam ponáhľa. „Ešte aj dôchodcovia!“ zdôrazňuje rozčarovaný Pavel. Jedného z nich sa vraj opýtal, či nie je náhodou senior. Po jeho kladnom prikývnutí mu potom vyčítavo položil otázku, kde sa teda ponáhľa a prečo tým stresuje zdravotnú sestričku, ktorá nevie, kde jej, chudine, hlava stojí.

Vraj je dieťaťom šťasteny. A to nebol ani bohatý podnikateľ, ani človek, ktorý by mal zabezpečený bezproblémový život. Všeličím sa musel prebiť, všeličo prežiť, potrápiť sa. Včielky, to je kľúčová téma! Bez nich by vraj už ani nebol. Včelárstvo sa mu stalo veľkou záľubou, ktorá mu prináša naplnenie dní a tiež mu privieva priateľov – ľudských aj zvieracích. Do kávy si dáva med, no a keďže tak robievam aj ja, odporúča mi, aby som ho určite nikdy nepridával, keď je voda prihorúca.   

„Mať priateľov je veľké šťastie,“ zahlási Pavel, keď o čosi neskôr stojíme v pivničných priestoroch jeho domu a pýtam sa, či skromné posedenie, ktoré tam v jednej miestnosti má, využíva s priateľmi. Dobrých kamarátov považuje za zlato.

Pavel si uvedomuje, že mladosť je nenávratne preč, že už aj ostatné roky unikajú. „Chcel by som protekčnú smrť!“ zahlási a s úsmevom sa zadíva dostratena. Keď mi opisuje, čo to znamená, uvedie príklad svojej ženy. Odísť bezbolestne z chvíle na chvíľu. Z očí sa mu spúšťajú slzy, hlas sa mu zasekáva, miestami až stráca. „Pravnúčatá, aj to je zmysel života!“ zdôrazní neskôr a rozrozpráva sa o svojich veľkých drobných pokladoch. A vínko! To nesmie chýbať! To je soľ bytia! Síce také slová už nevysloví, ale niečo človek ani nemusí povedať, vyplynie to z medziriadkov. Pripíjame jeho čistučkým bielym.

Prežil infarkt, aj oko mu už štyrikrát operovali. Stále však šoféruje. 80 dávno preč, ale ani raz vraj na cestách nepochybil. Vždy len iní nabúrali do neho. Rád sa zasmeje. Rozčuľuje sa predovšetkým pri zablúdení k súčasnej politike. Sem-tam svoje vety okorení slovami hrubšieho zrna, ale v momente to prehliadam. Jednoducho sa na nič nehrá. Prejav nepotrebuje šperkovať a brúsiť. Je sám sebou, úprimný, nedokonalý ako skutočný život.

Veľmi rád pozorujem ľudí. Mladých, v strednom veku, starších tiež. Ženy, mužov, deti. Pri niektorých si hovorím, že by som ich nikdy nechcel poznať − majú trebárs rokmi usadený zatrpknutý výraz v tvári −, pri iných zasa chválim Boha za to, akú krásu im vytesal nielen do očí. Sú medzi nami. Navonok jednoduchí ľudia, žiadne mediálne hviezdy, žiadni boháči či bezstarostní šťastlivci. Ľudia so zjazveným telom, so zjazvenou dušou, ale úsmevom, za ktorým sa ukrývajú všetky ich radosti aj bôle. Krásni ľudia, od ktorých sa dá veľa naučiť.

 

islandgirlnaturals.com(foto: islandgirlnaturals.com)

 

prečítajte si podobný článok: Stretol som šťastného človeka

alebo niečo nielen na čítanie: Poďme spolu hľadať šťastie

alebo Zopár dobrých prihrávok osudu

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

Británia Londýn Hainault útok meč zranení

Muž s mečom útočil na ľudí na predmestí Londýna

30.04.2024 12:52

Podľa polície incident zrejme nesúvisí s terorizmom.

lukáš machala

Je podložené, že Zem je guľatá? Boli ste vo vesmíre? Machala chce dať vo verejnoprávnom médiu priestor aj konšpirátorom

30.04.2024 12:37

Machala sa stal známym ako poradca bývalého predsedu NR SR Andreja Danka. Už vtedy bol šíriteľom konšpiračných teórií.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

30.04.2024 12:19

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii.

medveď

O novele týkajúcej sa regulácie medveďov budú poslanci rokovať zrýchlene

30.04.2024 12:08

Návrh mení aj zákon o civilnej ochrane.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 415585x
Priemerná čítanosť článkov: 3435x

Autor blogu

Kategórie