Založ si blog

Šumenie vo vzťahu

„Ako fakt sorry! Jednoducho sa mi nechce. Celý deň som bol na nohách. Ty choď a ja si trocha zdriemnem. Napríklad pri telke. Potom sa ti budem venovať. Hm?“ zažmurkal na ňu ospravedlňujúco Tino, pričom tušil, že jeho odpoveď ju nepoteší.

„No ako myslíš! Tiež som celý deň neležala v posteli. Tá chvíľa by ťa nezabila! Tak príjemné driemanie!“ zaželala mu Majky z chodby a bola preč.

Keď sa dvere hlučne zabuchli, Tino práve do seba prevracal fľašu s rozrobenou šumienkou s príchuťou pomaranča. Kvôli buchnutiu dverí mu zabehla a on si oblial značkové tričko. Zovrel v ňom hnev. Po vyzlečení tričko zavesil na balkón, odkiaľ zbadal rýchlu chôdzu jeho polovičky. Zamrzelo ho to, ale zvíťazila v ňom chuť po ničnerobení. Vrátil sa do postele a diaľkovému ovládaču. Čoskoro mu viečka oťaželi a televíznu reláciu nahradil sen.

Neďaleko od ich bytovky vyšliapala Majky malý kopec a čakala. Slnko malo ďalšiu letnú šichtu za sebou a čoskoro mu mala padnúť. A ono s ňou. Padnúť kamsi do iných krajín, kde sa ľudia tiež delia na tých, ktorých slnko fascinuje a ktorí si ho nejako výnimočne nevšímajú. Majky si spomenula na múdreho filozofa Sokrata, ktorý každé ráno vítal slnko a ak by mohol, zrejme by ho vyobjímal ako kohosi dôverne známeho. „Vítam ťa, zlatý priateľ. Pozdravujem ťa. Len nahor, vyjdi zo zôr, môj dobrý braček! Zalej nás svojou životodarnou žiarou! Si naše ohnisko, naša pec i naša fakľa,“ vyslovil Sokrates.

Božsky sfarbená obloha sa svojou krásou vlievala aj do vnútra Majky, ktorá tam stála zahľadená a cloniaca si oči prstami. Spodný okraj slnečnej gule sa už začínal strácať. Prichádzala najčarovnejšia chvíľa. Moment, keď sa slnko spustí dolu. Najprv bude z neho pomaličky ubúdať, do pol pása sa ponorí za horizont, až napokon prídu vzrušujúce sekundy, keď rýchlo padne. Ostane ešte nakrátko v očiach Majky ako ohnivý odtlačok pri každom žmurknutí.

„Choď, slniečko, len choď! A zajtra sa mi znova vráť!“ pošepla do slabého vánku a počas západu slnka jej tvár prežívala východ úsmevu. Srdce stúpalo. Poddala sa pokoju. Čosi ako čas či denné starosti neexistovali. Tam a vtedy určite nie.

 

„Ako bolo?“ spýtal sa Tino, ktorý sa prebudil z driemot a uvedomil si, že Majky už leží vedľa neho a čosi si číta.

„Blažene! Verím, že aj tebe,“ odvetila Majky trocha ironicky.

„Takmer! Keď si plesla dvermi, oblial som si to nové tričko šumienkou! Dúfam, že na ňom nezostane fľak. Ako tak pozerám, zdá sa mi, že ty partnera ani nepotrebuješ. Vystačí ti aj slnko. Hm?“ podpichol ju Tino.

Majky sa najprv zatvárila zamračene. Mlčala. Čoskoro sa jej však tvárou rozlial úsmev.

„Vieš, že aj hej? Postačilo by mi aj slnko. Je väčšou istotou ako chlap! Však slnku môžem dôverovať vždy. Vyjde opäť a bude tu pre mňa. Jemne ma pohladí svojimi lúčmi, pošteklí a vnesie do môjho dňa svetlo. Vypočuje ma a ide so mnou kamkoľvek. A pohľad na jeho západ je niečo vzrušujúce! Občas mám pri tom pocity podobné orgazmu. Kto ti dá viac? A je krásne bez príkras, bez značkového oblečenia, bez sprostých póz a bez majetku. Je úprimné, nevyužíva falošný afekt. Je samo sebou, zatiaľ čo človek sa často hrá na niekoho, kým vôbec nie je. Takže?“

Tino už radšej nič nehovoril. Neznášal tieto jej filozofické šaláty. Nafukoval sa. Presne ako fľaša, do ktorej nedávno vsypal šumienku a ktorou si oblial jeho značkové tričko.

voľné pokračovanie poviedky: Polovica srdca nestačí

(foto: Juraj Kuboš)

(foto: autor)

pri uvažovaní o vzťahoch započúvajte sa do krásnej hudby:

Pavol Ortuta

Astor Piazzolla

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 413641x
Priemerná čítanosť článkov: 3419x

Autor blogu

Kategórie