Založ si blog

O mušličkách, panenkách a bozkoch

„Prsia!“ zaželal si plavovlasý Peter a pohľadom prebehol po prednostiach čašníčky Katky, ktorá pochopila, že pravidelný hosť tým myslí Menu číslo 1. Bola na neho zvyknutá.

„Len pozor na tie tvoje vtipné narážky, Peter! Zajtra máme mať v ponuke aj španielske vtáčky. Tak aby jeden z nich nebol slovenský,“ žmurkla na neho Katka a už aj sa pobrala po polievky.

„Žerie ma! Darmo, so ženami to viem,“ dodal ako vždy neskromne tridsiatnik Peter a svoju pozornosť zameral na najtichšieho zo štvorice kolegov, ktorí sa ako obvykle vybrali na obed do obľúbenej reštaurácie.

„Karči, už sa musíš aj ty osmeliť! A nebyť len taký medový! To sa dnes už nenosí! Dnes to chcú ženy natvrdo, priamo a bez okolkov. Chápeš?“ Peter pozrel na Karola ako prísny učiteľ na plachého žiaka. Karol poslušne prikývol, akoby mu nič iné ani nezostávalo. Bol pri stole síce najstarší, ale ako starý mládenec a tak trocha osamelý bežec mal so ženami najmenej skúseností.

„Á, mušličková! Katka, ty mi čítaš myšlienky! O mušličkách snívam celý deň!“ zareagoval nadšený Peter, keď pred nich čašníčka položila francúzsku polievku s cestovinovými mušličkami.

„Peter, tie tvoje dvojzmysly sa raz ocitnú v nejakej poviedke,“ poznamenala a pobrala sa k ďalšiemu stolu.

„Karči, jednoducho musíš po niektorej vyštartovať. A povedať jej to bez okolkov! Dnes už nie je doba rytierov! Tá odišla s Donom Chichotom po boji s veternými mlynmi. Takže prestaň sa okúňať a ukáž, že je v tebe divoch!“ direktívne zakončil Peter a Karol mal opäť hlavu plnú otáznikov. Peter, ktorý mal už tri roky vážnu známosť, ho totiž vždy vyprovokoval. Uvažoval teda, ako udrieť. Ako sa ukázať, ako ohúriť. Petra v tomto vnímal ako veľkého učiteľa, keďže na vlastné oči videl, že jeho praktiky fungujú.

„Veď s čašníčkou Katkou si už aj tyká! A čo všetko si k nej dovolí! Tie narážky! Tie dvojzmysly!“ Rozmýšľal vnútri Karol. „Čo ak dnes je správny deň, ktorý mi zmení život? Čo ak postačí prekročiť svoj tieň a nájsť odvahu? Čo ak práve dnes má šťastie službu na mojej hlave a sedí tam ako pripečené?“ Tieto myšlienky ho zamestnávali aj cestou z obeda do práce. Pôsobil, že postranne počúva rozhovor kolegov, ale on si už pripravoval tajný plán.

„Z práce tentoraz odišiel podstatne skôr. Šiel domov, dal si oblek, oholil sa, poriadne navoňal a vyrazil… Cestou kúpil kyticu kvetov a zanedlho opäť sedel v obľúbenej reštaurácii. Dobrým znamením pre neho bolo, že ho prišla obslúžiť práve čašníčka Monika, tichšia a uzavretejšia než Katka. O Monike sníval už dosť dlho. Teda keď prišla k jeho stolu a opýtala sa to staré známe „Čo si dáte?“, Karči už nezaváhal, nabral odvahu a vyslovil želanie.

„Máte božské prsia, ale teraz mám chuť na váš bozk!“ vypadli slová z Karola, ako keby mu ich z úst vytlačil niekto iný.

Monika zostala ako zaseknutá. Aj ona vnímala partiu kolegov, ktorí k nim pravidelne chodievajú a s nimi, čašníčkami, prehodia aj dve-tri slová navyše. Ale tohto vnímala ako tichého, slušného a tak trocha introvertného. Doposiaľ sa jej celkom páčil. No slová, ktoré vyslovil, ju zaskočili. Keďže pochádzala z dediny, nezdržala sa a Karčimu jednu vypálila.

V reštaurácii momentálne nikto nesedel, hrala príjemná pomalá hudba, čiže plesnutie po líci nikto z ostatnej obsluhy nezachytil. Monika sa vzápätí na päte zvrtla a chcela vyštartovať po kuchára, nech Karola vyhodí. No vtom jej to celé došlo. Všetky tie narážky ich najvýrečnejšieho kolegu Petra, tie dvojzmysly o mušličkách, panenkách a bozkoch.

„Ako ste to mysleli?“ vrátila sa o čosi pokojnejšia, pričom Karči tam sedel ako obarený s červenou tvárou, na ktorej mu rozkvital odtlačok dlane.

„Viete… Chodíme sem pravidelne na obed. A keď vidím, ako ten môj kolega Peter komunikuje s vašou Katkou, ako to so ženami vie, pričom ma vždy podpichuje, aby som sa už aj ja osmelil… Tak som si povedal, že už naozaj musím. Už mám svoje roky a túžim po partnerke. Ale nikdy neviem, ako ženu osloviť. Tak som sa inšpiroval Petrom. Robievate tu skvelé kuracie alebo morčacie prsia, preto som vás za ne pochválil. A že by som si s vami dal ten váš nealkoholický miešaný nápoj s názvom bozk…“

10271224_10202501462362924_92409996624594472_o(foto: Miro Trimay)

Budík pre susedov

28.07.2021

„Išla by som už na tú dovolenku! Veď kým sa konečne začnú prázdniny, budeme vyzerať ako mátohy,“ hundre si ponad raňajky gymnazistka, ktorú opäť zobudilo tlmené vibrovanie budíka susedovcov zhora. „Linda, veď ty tak už aj vyzeráš,“ podpichne sestru jej o chvíľu mladšia dvojička Sofia a odpije si z kakaa. „Isté veci je potrebné jednoducho pretrpieť! Koľko [...]

Čas, vôľa a trpezlivosť

25.10.2020

Vôľa človeka úzko súvisí s ovocím jeho dní. Časom a ľuďmi ošúchané príslovie o trpezlivosti a ružiach pozná každý z nás. Už nie každému bývajú tieto slová dôverne známe aj v praktickej rovine. Ale aj tí, ktorí príslovie poznajú len z počutia, si môžu navôkol seba všímať, že vďaka trpezlivosti a vôli všeličo v živote skutočne rozkvitá. [...]

O opicu navyše

18.09.2020

„Oci, viem, že máš asi opicu, ale už by si zvládol šoférovanie?“ dobehlo za otcom dievča s mobilom v ruke a súrením v hlase. „Ale, Nely! Veď otec toho zasa tak veľa nevypil, len jednoducho nie je zvyknutý. Poznáš ho, vždy keď prídeme na letnú dovolenku na Liptov, ujo Vojto otvorí fľašu a otcovi veľa netreba,“ pripomenula jej mama, ktorá sa prehrabávala [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

marcelpales

Marcel Páleš (1986) je členom Spolku slovenských spisovateľov a členom literárneho klubu Litera 2. V súčasnosti dramaturg v Rádiu Regina Stred, tiež redaktor a moderátor. Vyštudovaný učiteľ slovenského jazyka a etickej výchovy. Predtým redaktor v časopise, neskôr redaktor spravodajského portálu a metodik knižnice. ¤¤¤ Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. ¤ ¤ ¤ Jeho tvorba sa sústreďuje nielen na prózu a poéziu, ale rád sa pristavuje aj v úvahovo-esejistických vetách. ¤ ¤ ¤ Debutoval dobrodružným románom KEĎ SLNKO NEZAPADÁ. V roku 2011 zostavil s Petrom Papšom zbierku básní s názvom NULA (spoluautori: Pavel Hirax Baričák, Stanislav Háber, Miroslav Kapusta, Pavol Korba a Michal Ďuga). V súčasnosti sa od roku 2011 aktívne realizuje najmä prostredníctvom zoskupenia autorov pod názvom GENERÁCIA NULA (generacianula.sk). Nuláci pravidelne prinášajú rôzne kultúrne podujatia, predovšetkým autentické čítačky so živou hudbou. V roku 2013 vydal Marcel Páleš samostatnú básnickú zbierku VEĽKÝ TRESK A MALÁ TRESKA. V roku 2014 mu vyšla novela MALÝ PRÍBEH VEĽKEJ NÁDEJE. Ide o skutočný príbeh mladej ženy, ktorá sa pri vstupe do dospelosti musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou. V rokoch 2013-2015 bol organizátorom a autorom myšlienky literárneho festivalu SLOVOMfest. V roku 2016 prichádza spolu s Michalom Várošíkom (RTVS) so zbierkou poviedok ROVNO V TRÁVE. V roku 2018 vydal samostatnú básnickú zbierku ZHRNUTÉ ZO STOLA. V roku 2019 zostavil knižnú zbierku tvorby členov Generácie Nula OKRÔCHANÝ TOPIER.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 414006x
Priemerná čítanosť článkov: 3422x

Autor blogu

Kategórie